Blog
Sałatka z chrupiącymi gnocchi
Składniki (1 porcja):
- 100 g gnocchi
- 10 g oliwy z oliwek
- 100 g piersi kurczaka
- 105 g sałaty rzymskiej
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 25 g cebuli czerwonej
- 60 g jogurtu greckiego
- 15 g majonezu wege lub lekkiego
- 10 g musztardy
- 6 g soku cytrynowego
Sałatka z chrupiącymi gnocchi – opis przygotowania:
Kurczaka pokrój w plastry, wymieszaj z 1/2 porcji oliwy i ulubionymi przyprawami. Gnocchi wymieszaj z pozostałą oliwą, papryką słodką, kurkumą, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Gnocchi i kurczaka piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Przygotuj sos – w misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny, czosnek granulowany, sól i pieprz. Dodaj pokrojone warzywa i upieczone gnocchi. Całość wymieszaj.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 529kcal
Białko: 34,6g
Tłuszcze: 20,5g
Węglowodany: 51,8g
SMACZNEGO! :)
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol