Blog
Najlepsze źródła białka w diecie
Spis treści
- Czym jest białko?
- Rolka białka w organiźmie
- Ile powinniśmy jeść białka?
- Rodzaje białka
- Ile białka znajdziemy w poszczególnych produktach?
- Niedobór białka w diecie
- Nadmiar białka w diecie
- Jak zwiększyć ilość białka w diecie?
- Odżywka białkowa
- Bibliografia
Czym jest białko?
Białko jest niezbędnym makroskładnikiem, odgrywającym ważną rolę w budowie, naprawie i utrzymaniu tkanek i narządów ciała. Białko składają się z węgla, tlenu, azotu, wodoru, siarki i fosforu. Występują one zarówno w organizmach zwierzęcych, jak i roślinnych. Białko w diecie pozwala zwiększyć uczucie sytości w wspomaga odchudzanie. Odpowiednia podaż białka jest szczególnie istotna w diecie sportowców. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się między innymi jakie są najlepsze źródła białka w diecie.
Rola białka w organizmie
Spożywanie wysokiej jakości produktów białkowych jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Białko jest podstawowym elementem żywności, dzięki któremu możemy prawidłowo funkcjonować. Białka pełnią następujące funkcje w naszym organizmie:
- naprawa tkanek i gojenie się ran;
- utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej;
- jest podstawowym składnikiem krwi, limfy, oraz wielu związków aktywnych biologicznie, takich jak enzymy czy hormony;
- wspomagaja prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
- bierze udział w transporcie tlenu, witamin, składników mineralnych oraz leków.
Ile powinniśmy jeść białka?
Zapotrzebowanie na białko zależy od kilku czynników takich jak: wiek, wzrost, masa ciała, stan fizjologiczny, aktywność fizyczna, choroby współistniejące. Przyjmuje się jednak, że zapotrzebowanie na białko u dorosłego człowieka o prawidłowej masie ciała wynosi od 0,8-1g na 1kg masy ciała, czyli idąc tym tropem kobieta o masie ciała 65kg powinna spożywać około 65g białka w ciągu dnia. Według aktualnych zaleceń dzienne zapotrzebowanie na białko powinno stanowić 10-20% całej energii.
Większe zapotrzebowanie na białko możemy zaobserwować u osób aktywnych fizycznie, na diecie redukcyjnej, u dzieci, młodzieży a także u kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią. Zapotrzebowanie na białko zwiększa się także podczas chorób nowotworowych, oparzeń czy gorączki.
Zalecenia dla poszczególnych grup:
- dzieci, niemowlęta – 0,83 g – 1.31 g na kg masy ciała w zależności od wieku;
- dorośli i osoby starsze – 1 g białka na kilogram masy ciała;
- kobiety w ciąży – dodatkowa, dzienna porcja białka 1 g w pierwszym trymestrze ciąży, 9 g w drugim i 28 g w trzecim;
- kobiety karmiące piersią – dodatkowe 19 g białka dziennie podczas pierwszych 6 miesięcy karmienia piersią, a 13 g w późniejszym czasie.
- osoby aktywne w sportach siłowych – 1,8-2 g na kg masy ciała (dieta wysokobiałkowa).
Rodzaje białka
Białka dzielimy na pełnowartościowe, czyli te pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, czyli białka niepełnowartościowe i pełnowartościowe.
Białka pochodzenia zwierzęcego – białka pełnowartościowe
Pełnowartościowe białko, czyli białko o wysokiej wartości biologicznej to białka pochodzące z pożywienia, które dostarczają pełen zestaw aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i wzrostu organizmu człowieka. Najwyższą wartością biologiczną cechują się białka pochodzenia zwierzęcego, ponieważ zawierają one cały wachlarz aminokwasowy.
Produkty bogate w białko zwierzęce (pełnowartościowe):
- mięso np. kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina;
- jaja;
- nabiał: mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy;
- ryby i owoce morza: dorsz, łosoś, pstrąg, krewetki.
Białka pochodzenia roślinnego – białka niepełnowartościowe
Białka roślinne należą do białek niepełnowartościowych, czyli o niskiej wartości biologiczne, często ubogich w aminokwasy egzogenne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i wzrostu organizmu. Istotny zatem staje się dobór odpowiednich produktów roślinnych bogatych w białko. Rośliny strączkowe cechują się największą ilością białka spośród produktów roślinnych. Dobrym wyborem jest łączenie ich z produktami zbożowymi, z warzywami i orzechami w celu dostarczenia niezbędnych aminokwasów.
Białka roślinne cechuje mniejsza strawność białka w porównaniu do białek zwierzęcych ze względu na zawartość czynników antyżywieniowych takich jak np. błonnik pokarmowy. Warto po nie sięgać w codziennej diecie.
Produkty bogate w białko roślinne (niepełnowartościowe):
- nasiona roślin strączkowych: fasola, ciecierzyca, soczewica;
- soja: tofu, tempeh, napoje sojowe;
- zboża: kasza jęczmienna, komosa ryżowa, makarony pełnoziarniste, płatki owsiane;
- orzechy: laskowe, brazylijskie, włoskie.
Ile białka znajdziemy w poszczególnych produktach?
Ilości białka podane na 100 g produktu.
Najlepsze źródła białka w diecie – produkty zwierzęce:
- WPI – 90 g
- WPC – 82 g
- Pierś z kurczaka – 21,5 g
- Pierś z indyka – 19,2 g
- Karkówka wieprzowa – 18,8g
- Polędwica wołowa – 20 g
- Dorsz – 16,5 g
- Łosoś – 19,9 g
- Krewetki – 22g
- Pstrąg – 18,6g
- Twaróg półtłusty – 18,3g
- Skyr naturalny – 12 g
- Jogurt naturalny – 4,3 g
- Serek wiejski – 11g
- Jajko – 12,5 g
- Mleko 1,5% – 3,3g
Najlepsze źródła białka w diecie – produkty roślinne:
- Białko sojowe – 85g
- Białko z grochu – 80g
- Tofu – 12g
- Tempeh – 19g
- Soczewica czerwona – 25g
- Soczewica zielona – 24,2
- Ciecierzyca, nasiona suche – 21g
- Ciecierzyca z zalewy – 6,3g
- Groszek – 6,7g
- Fasola biała, nasiona suche – 21,4g
- Fasola biała, konserwowa – 8,2
- Fasola czerwona, konserwowa – 8g
- Komosa ryżowa – 14g
- Kasza gryczana – 13g
- Płatki owsiane – 11,9g
- Napój sojowy – 3g
- Masło orzechowe – 22g
Niedobór białka w diecie
Największym problemem związanym z niskim spożyciem białka jest niedobór niezbędnych aminokwasów, który może wpłynąć na zdrowie Twoich mięśni i układu odpornościowego. Niedobory białka uniemożliwiają prawidłowy wzrost i rozwój organizmu a także zmniejszają tempo gojenia się ran. Dieta niskobiałkowa może również spowodować utratę masy mięśniowej, co może zwiększyć ryzyko upadków i urazów. Dieta uboga w białko może również wpływać na poziom energii i samopoczucie psychiczne, sprawiając, że czujesz się zmęczony i nastrojowy.
Niskie spożycie białka może również powodować zaburzenia wzrostu u dzieci i młodzieży, a także może prowadzić do niskiego poziomu hemoglobiny, co może powodować anemię. Niedobór białka powoduje niedożywienie typu kwashiorkor, co może doprowadzić nawet do śmierci. Niedożywienie białkowe charakteryzuje się: zahamowaniem wzrostu i rozwoju organizmu, hipoalbuminemią i obrzękami w okolicach brzucha.
Nadmiar białka w diecie
Jak już dowiedzieliśmy się powyżej, niedobór białka w diecie może być naprawdę szkodliwy. Co w takim razie z jego nadmiarem? Czy odczujemy jakieś efekty uboczne związane z przedawkowaniem białka?
Zbyt duża ilość białka w diecie również nie jest zalecana, ponieważ może obciążać organizm. Azot powstający z białek pokarmowych, którego organizm nie wykorzystał, musi zostać wydalony. Z azotu powstaje w wątrobie amoniak, który jest zamieniany w mocznik i wydalany przez nerki. Nadmiar azotu, który powstaje z nadmiernej podaży białka, obciąża wątrobę oraz nerki, a to jest oczywiście szkodliwe dla zdrowia.
Jak zwiększyć ilość białka w diecie?
Jeśli Twoje zapotrzebowanie na białko jest wysokie i na koniec dnia nie masz pojęcia, czym je uzupełnić, aby Twoja dieta była poprawnie zbilansowana, to mam dla Ciebie kilka sprawdzonych sposobów, na zwiększenie ilości białka w diecie:
- Włącz do swojej diety odżywkę białkową. Obecnie na rynku jest wiele rodzajów takich odżywek, więc nawet weganie znajdą coś dla siebie - mowa tutaj o odżywkach na bazie np. grochu. Możesz pić ją w formie koktajlu lub dodać do swojego omleta czy owsianki. Odżywki białkowe wzbudzają wiele kontrowersji, więc dokładniej omówię je w kolejnym akapicie.
- Jedz serki wiejskie, napoje proteinowe lub jogurty typu skyr (jogurt wysokobiałkowy) - w niewielkiej objętości, bo tylko w jednym małym opakowaniu jesteśmy w stanie znaleźć ok. 20g białka, a to naprawdę sporo! Są to produkty o wysokiej zawartości białka.
- Uzupełniaj swoją sałatkę o ugotowaną komosę ryżową. Jest to produkt zbożowy o najwyższej zawartości białka - w 100 g produktu jest aż 14g białka.
- Podczas gotowania zupy krem dodaj soczewicę! Smak pozostanie niezmienny, a ilość białka w posiłku się podniesie. Soczewica jest dobrym źródłem protein. W 100 g soczewicy czerwonej znajdziemy 25 g białka.
- Słodycze - jeśli już je spożywasz, to sięgaj po te w wersji proteinowej. Jeden baton ma ok. 13g białka.
- Przygotuj sobie koktajl białkowy. Możesz dodać do niego odżywkę białkową, twaróg, serek wiejski lub skyr, do tego swoje ulubione owoce i świetna przekąska gotowa.
Odżywka białkowa
Odżywka jest bardzo pomocnym produktem, jeśli chcemy uzupełnić białko w diecie, jednakże powinna stanowić tylko dodatek do odpowiednio zbilansowanej diety w białko. W pierwszej kolejności staramy się pokryć zapotrzebowanie na białko za pomocą zdrowej diety, a odżywką białkowa możemy uzupełnić brakujące ilości. Nie jest ona niezbędnym produktem zarówno w diecie przeciętego człowieka jak i sportowca.
Na rynku dostępne są następujące rodzaje odżywek białkowych:
- WPC, czyli koncentrat białka serwatkowego - zawartość białka od 30% do 80%. Niższa cena, większa ilość laktozy i tłuszczu.
- WPI, czyli izolat białka serwatkowego - ok. 90% białka. Wyższa cena, ale bardzo niską zawartością tłuszczu oraz laktozy.
- WPH, czyli hydrolizat białka serwatkowego - ok. 90% białka w produkcie. Najwyższego cena, białka są częściowo strawione.
Jeśli traktujesz odżywkę białkową jako symboliczne uzupełnienie swojej diety, śmiało możesz sięgnąć po tańszy rodzaj, czyli WPC. W przypadku problemów z cerą lub gdy jesteś na diecie wegańskiej warto rozważyć też wegańskie odżywki na bazie ryżu, grochu lub białka konopnego.
Bibliografia
- Gawęcki J. Żywienie człowieka, Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2017.
- Włodarek D, Lange E, Kozłowska L. Dietoterapia. Warszawa: PZWL; 2014.
- Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
Jeden komentarz do “Najlepsze źródła białka w diecie”
Super, że coraz więcej mówi się o białku i zwraca się na niego uwagę, komponując posiłki. Kiedyś sama myślałam, że owsianka z owocami czy też kanapka z odrobiną hummusu jest ok… 😉
Pozdrawiam
Agata