Blog

Kurczak w indyjskim sosie z ryżem

Jeśli macie ochotę na nieco inne smaki, to zapraszam Was na przepis na aromatycznego kurczaka w indyjskim sosie. W przepisie nie ma dodatkowych warzyw, ale można dodać do sosu np. cukinię lub paprykę.

 

Składniki (2 porcje):

  • 100g ryżu
  • 200g piersi z kurczaka
  • 150ml śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
  • 35g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • Świeża kolendra
  • 10g oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, curry, kurkuma, kmin rzymski

 

Kurczak w indyjskim sosie z ryżem – opis przygotowania:

Ryż ugotuj. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili i liście świeżej kolendry drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawą curry i kminem rzymskim. Po chwili dodaj kurczaka na patelnię i podsmażaj przez minutę. Dodaj śmietankę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszaj. Kurczaka w sosie gotuj 5-10 minut. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, curry, kurkumą i kminem rzymskim. Kurczaka w sosie indyjskim podaj z ryżem i świeżą kolendrą.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 493kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 47g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁