Jeśli macie ochotę na nieco inne smaki, to zapraszam Was na przepis na aromatycznego kurczaka w indyjskim sosie. W przepisie nie ma dodatkowych warzyw, ale można dodać do sosu np. cukinię lub paprykę.
Składniki (2 porcje):
-
100g ryżu
-
200g piersi z kurczaka
-
150ml śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
-
35g koncentratu pomidorowego
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
Kawałek imbiru
-
1/2 papryczki chili
-
Świeża kolendra
-
10g oleju rzepakowego
-
sól, pieprz, curry, kurkuma, kmin rzymski
Kurczak w indyjskim sosie z ryżem – opis przygotowania:
Ryż ugotuj. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili i liście świeżej kolendry drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawą curry i kminem rzymskim. Po chwili dodaj kurczaka na patelnię i podsmażaj przez minutę. Dodaj śmietankę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszaj. Kurczaka w sosie gotuj 5-10 minut. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, curry, kurkumą i kminem rzymskim. Kurczaka w sosie indyjskim podaj z ryżem i świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 493kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 47g
SMACZNEGO! 🙂