Blog

Kurczak w indyjskim sosie z ryżem

Jeśli macie ochotę na nieco inne smaki, to zapraszam Was na przepis na aromatycznego kurczaka w indyjskim sosie. W przepisie nie ma dodatkowych warzyw, ale można dodać do sosu np. cukinię lub paprykę.

 

Składniki (2 porcje):

  • 100g ryżu
  • 200g piersi z kurczaka
  • 150ml śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
  • 35g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • Świeża kolendra
  • 10g oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, curry, kurkuma, kmin rzymski

 

Kurczak w indyjskim sosie z ryżem – opis przygotowania:

Ryż ugotuj. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili i liście świeżej kolendry drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawą curry i kminem rzymskim. Po chwili dodaj kurczaka na patelnię i podsmażaj przez minutę. Dodaj śmietankę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszaj. Kurczaka w sosie gotuj 5-10 minut. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, curry, kurkumą i kminem rzymskim. Kurczaka w sosie indyjskim podaj z ryżem i świeżą kolendrą.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 493kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 47g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Chcesz zacząć od nowego roku? Zamów dietę indywidualną do 17 grudnia! SPRAWDZAM 🔥

Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.