Jeśli macie ochotę na nieco inne smaki, to zapraszam Was na przepis na aromatycznego kurczaka w indyjskim sosie. W przepisie nie ma dodatkowych warzyw, ale można dodać do sosu np. cukinię lub paprykę.
Składniki (2 porcje):
- 100g ryżu
- 200g piersi z kurczaka
- 150ml śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
- 35g koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Kawałek imbiru
- 1/2 papryczki chili
- Świeża kolendra
- 10g oleju rzepakowego
- sól, pieprz, curry, kurkuma, kmin rzymski
Kurczak w indyjskim sosie z ryżem – opis przygotowania:
Ryż ugotuj. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili i liście świeżej kolendry drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawą curry i kminem rzymskim. Po chwili dodaj kurczaka na patelnię i podsmażaj przez minutę. Dodaj śmietankę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszaj. Kurczaka w sosie gotuj 5-10 minut. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, curry, kurkumą i kminem rzymskim. Kurczaka w sosie indyjskim podaj z ryżem i świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 493kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 47g
SMACZNEGO! 🙂