Jajko sadzone, młode ziemniaczki, mizeria i szparagi – przepis

Jajko sadzone, młode ziemniaczki, mizeria i szparagi to zdecydowanie najsmaczniejsze połączenie na wiosenny lub letni obiad! Ja jajka smażę na odrobinie oleju, ziemniaki gotuję, mizerię robię na jogurcie greckim, a szparagi gotuję na parze! Jest pysznie i zdrowo.

Czy ziemniaki są dobrym produktem na redukcji? Jak najbardziej! Mają wysoki indeks sytości a w 100g ugotowanych ziemniaków mamy tylko 79kcal. Dla porównania 100g kaszy ma ok. 350kcal. Są tanie, więc każdy może sobie na nie pozwolić. Możemy obniżyć ich indeks glikemiczny gotując je np. dzień wcześniej i chowając do lodówki – podczas tego procesu wytwarza się skrobia oporna, która zmniejsza IG ziemniaków.

 

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 200g ziemniaków – najlepiej młodych
  • 5-6 szparagów
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3g oleju rzepakowego
  • sok z cytryny, sól, pieprz
  • szczypiorek

 

Jajko sadzone, młode ziemniaczki, mizeria i szparagi – opis przygotowania:

Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki i gotujemy je na parze. Na patelni rozgrzewamy olej i wbijamy dwa jajka – robimy je w postaci jajek sadzonych. W międzyczasie przygotujemy mizerię: ogórki ścieramy na tarce do krojenia w plasterki, dodajemy jogurt, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz nakładamy jajka sadzone, ziemniaczki, mizerię i szparagi – całość posypujemy szczypiorkiem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 458kcal
Białko: 22,7g
Tłuszcze: 19,4g
Węglowodany: 50,7g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.