Blog

Ryba po grecku – przepis

Czyli jedna z najzdrowszych i najmniej kalorycznych potraw na świątecznym stole. Ja ryby nie smażę w panierce tylko piekę ją w piekarniku, dzięki czemu cała potrawa jest lżejsza i równie smaczna. Dodatkowo danie to bardzo ładnie się prezentuje, jest to jedna z moich ulubionych form podania ryby.

 

Składniki (3 porcje):

  • 400g fileta z dorsza
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 400g pomidorów w puszce (1 puszka)
  • 15g oliwy
  • 15g masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ksylitol, papryka słodka, oregano, papryka ostra

 

 

Ryba po grecku – opis przygotowania:

Rybę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem a następnie zawiń w folię z kawałkiem masła. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj sos: warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj na patelnię z dodatkiem oliwy i podsmażaj przez chwilę. Wlej pomidory z puszki i dodaj przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, ksylitol lub cukier, słodką paprykę, ostrą paprykę i oregano. Gotuj do miękkości warzyw ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu opcjonalnie dopraw ponownie do smaku. Upieczoną rybę przełóż do naczynia, na to nałóż grubszą warstwę sosu i całość posyp posiekaną natką pietruszki.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 303kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 26g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk