Czyli jedna z najzdrowszych i najmniej kalorycznych potraw na świątecznym stole. Ja ryby nie smażę w panierce tylko piekę ją w piekarniku, dzięki czemu cała potrawa jest lżejsza i równie smaczna. Dodatkowo danie to bardzo ładnie się prezentuje, jest to jedna z moich ulubionych form podania ryby.
Składniki (3 porcje):
- 400g fileta z dorsza
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 400g pomidorów w puszce (1 puszka)
- 15g oliwy
- 15g masła
- Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ksylitol, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Ryba po grecku – opis przygotowania:
Rybę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem a następnie zawiń w folię z kawałkiem masła. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj sos: warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj na patelnię z dodatkiem oliwy i podsmażaj przez chwilę. Wlej pomidory z puszki i dodaj przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, ksylitol lub cukier, słodką paprykę, ostrą paprykę i oregano. Gotuj do miękkości warzyw ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu opcjonalnie dopraw ponownie do smaku. Upieczoną rybę przełóż do naczynia, na to nałóż grubszą warstwę sosu i całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 303kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 26g