Blog

Dieta w insulinooporności

Spis treści

  1. Insulinooporność
  2. Czynniki ryzyka – modyfikowalne i niemodyfikowalne
  3. Pierwsze objawy insulinooporności
  4. Czy insulinooporność można wyleczyć?
  5. Diagnostyka insulinooporności
  6. Jak przygotować się do badań
  7. Dieta w insulinooporności – najważniejsze zalecenia
  8. Insulinooporność a dieta niskowęglowodanowa – lowcarb
  9. Napoje w insulinooporności – co pić?
  10. Pozostałe czynniki – aktywność fizyczna i sen
  11. Autorski jadłospis
  12. Bibliografia

 

Insulinooporność

Artykuł ten zaczniemy od podstaw, czyli od tego, co to właściwie jest IO. Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, przy którym obniża się wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Komórki nie reagują już na prawidłowe stężenie insuliny, a to prowadzi do produkowania coraz to większej ilości insuliny w obrębie trzustki. Insulinooporność to krok przez cukrzycą typu 2 – w pewnym momencie trzustka przestaje produkować wystarczające ilości insuliny, aby pobudzić tkanki do działania i wtedy mówimy już o cukrzycy typu 2. Moment, w którym zostanie zdiagnozowana u nas IO jest tak naprawdę sygnałem ostrzegawczym, że powinniśmy zmienić swój styl życia.

Insulinooporność dzielimy głównie na wątrobową (gdzie dotknięta jest wątroba) i obwodową (dotknięte są mięśnie i tkanka tłuszczowa). Często też insulinooporność ma charakter kompletny i dotyka wszystkich narządów.

W dalszej części artykułu dowiesz się także, jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności.


Czynniki ryzyka – modyfikowalne i niemodyfikowalne

Czynniki ryzyka insulinooporności dzielimy na modyfikowalne i niemodyfikowalne. Pierwsza grupa to te czynniki, na które mamy wpływ.

Czynniki modyfikowalne:

  • Dieta wysokokaloryczna
  • Brak lub niska aktywność fizyczna
  • Niedobór snu – spanie poniżej 5h na dobę
  • Palenie tytoniu
  • Przewlekły stres

 

Czynniki niemodyfikowalne:

  • Płeć męska
  • Czynniki genetyczne
  • Ciąża, menopauza
  • Wiek powyżej 45 lat
  • Zanieczyszczenie środowiska
  • Za niska lub za wysoka masa urodzeniowa
  • Cukrzyca typu 2 w rodzinie
  • Choroby współistniejące takie jak PCOS


Pierwsze objawy insulinooporności

W przypadku insulinooporności możemy zauważyć pierwsze, niepokojące objawy. Wśród nich najczęstsze to:

  • Przewlekłe zmęczenie, uczucie senności po spożytym posiłku
  • Brak chęci do działania
  • Pogorszenie samopoczucia
  • Zaburzenia koncentracji
  • Drżenie rąk
  • Częste napady głodu, zwłaszcza na słodycze
  • Zwiększone pragnienie, częstomocz
  • Trądzik ze zmianami ropnymi
  • Częste infekcje i zachorowania
  • Cukrzyca ciążowa i urodzenie dziecka o masie >4kg.
  • Zmiany skórne, rogowacenie ciemne


Czy insulinooporność można wyleczyć?

Insulinooporność która powstała w odpowiedzi na nasz styl życia, czyli wysokokaloryczną dietę obfitą w cukier i nasycone kwasy tłuszczowe, niską aktywność fizyczną i siedzący tryb życia jesteśmy w stanie wyleczyć, pod warunkiem, że wprowadzimy trwałe zmiany w swoim stylu życia. IO jest w dużej mierze jednostką odwracalną, jedynym wyjątkiem jest insulinooporność o podłożu genetycznym.


Diagnostyka insulinooporności

Insulinooporność tak samo jak wszystkie inne jednostki zawsze powinien diagnozować lekarz. Jeśli mamy podejrzenia lepiej wybrać się do niego w celu zlecenia i wykonania odpowiednich badań, aniżeli działać na własną rękę,

Insulinooporność rozpoznaje się w momencie, gdy:

  • Insulina na czczo > 17mIU/l
  • Iloraz insuliny do glukozy > 0,3
  • Iloraz glukozy do insuliny w 120 min po obciążaniu glukozą (75 g) < 1,0
  • Homa-IR >1-2

Ponadto:

  • Niski HDL <40
  • Wysoki triglicerydy >150mg/dl
  • Hemoglobina glikowana > 5,7%


Jak przygotować się do badań

Przed wykonaniem badań w kierunku insulinooporności należy przede wszystkim porządnie się wyspać, a dzień przed unikać intensywnych treningów i obfitych, tłustych posiłków. Nasza dieta powinna pozostać  taka, jaka jest na codzień, więc unikamy też drastycznego ucinania kalorii, postów lub głodówek przed badaniem, ponieważ może to być powodem fałszywych wyników. W dzień badania nie spożywamy napojów i posiłków, dozwolona jest jedynie woda. Warto też na badanie wybrać się samochodem lub autobusem – lepiej zrezygnować z dojazdu np. rowerem.


Dieta w insulinooporności – najważniejsze zalecenia

  • Staraj się jeść 3-5 regularnych posiłków na dobę i nie podjadaj pomiędzy nimi.
  • Wybieraj pełnoziarniste źródła węglowodanów tj. grube kasze, ciemny ryż, brązowy makaron.
  • Nawadniaj organizm  – pij ok. 2-2,5l płynów na dobę, w tym woda, woda gazowa, kawa i herbata bez cukru.
  • Ogranicz stosowanie cukru. Możesz zastąpić go, wybierając ksylitol, który ma niski indeks glikemiczny [IG=9], lub erytrytol IG=0. Jego spożycie nie podnosi tak poziomu glukozy, jak spożywanie cukru.
  • Korzystaj z działania skrobii opornej – produkty węglowodanowe typu ziemniaki czy kasza ugotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki, a na następny dzień dowolnie odgrzej.
  • Staraj się kupować świeże, niezbyt dojrzałe owoce i warzywa.
  • Staraj się zbytnio nie rozdrabniać i nie rozgotowywać swoich posiłków.
  • Odpowiednie bilansowanie posiłków – nigdy nie podjadaj produktów węglowodanowych samodzielnie, zawsze staraj się wkomponować je w większy, zbilansowany posiłek bogaty w tłuszcze i białko.
  • Nie wykluczaj ze swojej diety węglowodanów. Węglowodany są tutaj tak samo potrzebne jak w każdej innej diecie. Musisz wybrać odpowiednie źródło tego składnika i odpowiednio je przygotować. Ważny jest tutaj rodzaj, ilość i sposób obróbki. Wybieraj jak najmniej przetworzone produkty z niskim lub średnim indeksem glikemicznym i gotuj je w miarę możliwości al dente. Ilość węglowodanów dostosuj do indywidualnego zapotrzebowania – powinny stanowić min. 40% Twojej diety.
  • Poza dietą zadbaj o swój sen, aktywność fizyczną i redukcję stresu.
  • Sprawdź zasady diety z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym:

 

 

Insulinooporność a dieta niskowęglowodanowa – lowcarb. 

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby węglowodany stanowiły 40-60% naszego zapotrzebowania, w tym głównie węglowodany z niskim IG <55 i o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Warto jest także równomierne rozłożyć je w ciągu dnia, dlatego nie ma potrzeby by rezygnować z węglowodanów rano przy śniadaniu lub wieczorem przy kolacji.


Dieta w insulinooporności – napoje

Najlepszym wyborem będzie oczywiście woda. Jeśli kupujemy wodę butelkowaną to może to być woda gazowa lub niegazowa, najlepiej średnozmineralizowana. Unikamy wszelkich wód smakowych, które mają w swoim składzie duże ilości cukru. Jeśli chodzi o kawę i herbatę to zalecane jest picie naparów, bez dodatków mleka ani słodzidła (dodatki te są źródłem węglowodanów).

Na pewno warto unikać wszelkich płynnych kalorii – czyli posiłków, które spożywa się. w formie płynnej. Chodzi tutaj o wszelkie słodzone napoje, soki, koktajle, shake czy smoothie. Płynne posiłki trawimy bardzo szybko, co nie działa korzystnie na wahania glukozy we krwi. Jeśli mamy wybór to zawsze lepiej jest zjeść twarde owoce w całości, aniżeli zrobić z nich koktajl lub smoothie – dzięki temu będziemy syci na dłużej.


Dieta w insulinooporności – pozostałe czynniki 

Poza dietą, w przypadku insulinooporności należy zadbać też o inne aspekty naszego życie takie jak sen czy aktywność fizyczna Nic tak nie działa na wrażliwość insulinową jak aktywność fizyczna. Najlepiej będzie, jak wybierzesz taką formę aktywności, którą lubisz i która sprawi Ci najwięcej przyjemności – może to być bieganie, pływanie, jazda na rowerze, spacery czy też fitness – najważniejsze to pozostać w stałym ruchu.

W przypadku IO bardzo ważny jest także sen. Kiedy śpimy zbyt krótko nasza trzustka szaleje i ciężko zapanować nad głodem, a co za tym idzie nad ilością spożywanych kalorii i jakością spożytych posiłków. Higiena snu oraz jego odpowiednia długość to inwestycja w zdrowie oraz jeden z kluczowych elementów terapii insulinooporności. Zalecane jest 7-8 godzin snu na dobę.


Autorski jadłospis z niskim indeksem glikemicznym dla chorych na IO

dieta niski ig

Przekonaj się, że dieta może być jednocześnie smaczna i zdrowa. Dieta w insulinooporności pomoże Ci jeśli:

  • Cierpisz na jednostki chorobowe takie jak insulinooporność, hashimoto, niedoczynność tarczycy czy PCOS - ta dieta chroni przed gwałtownym wzrostem glikemii, po spożytym posiłku. Ten rodzaj diety będzie odpowiedni dla osób, które muszą kontrolować poziom glukozy we krwi.
  • Jesteś osobą zdrową - dieta z niskim IG jest bardzo pożądanym modelem żywienia, odpowiednim także dla osób zdrowych.
  • Masz cele sylwetkowe - chcesz zredukować, utrzymać masę ciała lub przybrać na masie.
  • Nie chcesz jeść ciągle takich samych kanapek. Przygotowałam dla Ciebie zestaw 28 pysznych przepisów, które idealnie zastąpią ich miejsce.
  • Chcesz mieć więcej energii.
  • Chcesz się zdrowiej odżywiać, ale nie wiesz od czego zacząć.
  • Nie chcesz tracić czasu na zakupy - do diety dodana jest praktyczna lista zakupów. Możesz zrobić zakupy raz w tygodniu.
  • Chcesz zaoszczędzić pieniądze - korzystając z listy zakupów nie skusisz się na zbędne produkty, które mogłyby się zmarnować, a tym samym wydasz mniej pieniędzy.
  • Masz mało czasu - korzystając z gotowej rozpiski nie będziesz tracić czasu na myślenie o tym, co ugotować i zjeść. Wszystko przygotowałam i odpowiednio zbilansowałam za Ciebie.

 

Bibliografia:

  1. Gawęcki, J., (2012), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu., Warszawa, PWN
  2. Włodarek D. i wsp., Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015.
  3. Tremblay A, Simoneau J-A, Bouchard C. Impact of exercise intensity on body fatness and skeletal muscle metabolism. Metabolism. 1994;43(7):814-818.
  4. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017.
  5. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Diabetologia Praktyczna, 2018, tom 4, nr 1
  6. Balkau B.M., Vernay M.M., Mhamdi L. The incidence and persistence of the NCEP (National Cholesterol Education Program) metabolic syndrome.
  7. Cichocka A.: Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Wyd. Medyk, Wyd. III, Warszawa 2016, 1-408.
  8. Bogdański P, Suliburska J, Szulińska M, et al. Green tea extract reduses blood pressure, inflammatory biomarkers, and oxidative stress and improves parameters associated with insulin resisstance in obese hypertensive patiens. Nutrition Res 2012;32:421-7
  9. Mamcarz A., Podolec J. i wsp.: Wytyczne Polskiego Forum Profilaktyki dotyczące zespołu metabolicznego. Wytyczne Polskiego Forum Profilaktyki, aktualizacja 2015. Wyd. 2, s. 51-54, www.pfp.edu.pl
Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk