Dieta przeciwzapalna

Spis treści

  1. Czym jest stan zapalny?
  2. Przyczyny powstawania stanu zapalnego 
  3. Dieta przeciwzapalna – na czym polega?
  4. Kiedy warto stosować dietę przeciwzapalną?
  5. Dieta przeciwzapalna a niedoczynność tarczycy i Hashimoto
  6. Lista produktów zalecanych i przeciwwskazanych
  7. Zalecenia – podsumowanie
  8. Bibliografia

 

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny ma kluczowe znaczenie podczas urazów czy infekcji. Jest to naturalna reakcja obronna organizmu, która polega na aktywacji układu odpornościowego do walki z patogenami takimi jak bakterie czy wirusy oraz naprawianiu uszkodzonych tkanek. Jego zadaniem jest po prostu usunięcie przyczyny, która zaburza homeostazę organizmu. Zazwyczaj jest to korzystne zjawisko dla naszego ustroju, niestety nie zawsze. Długotrwale utrzymujący się stan zapalny (przewlekły stan zapalny) może prowadzić do pogorszenia pracy układu odpornościowego, a w konsekwencji zwiększać ryzyko wystąpienia wielu chorób np. cukrzycy typu 2, nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego, niealkoholowego stłuszczenia wątroby czy depresji.

 

Przyczyny powstawania stanu zapalnego?

Powstawanie stanu zapalnego jest złożonym procesem, a jego przyczyny mogą być związane zarówno ze stanem naszego układu odpornościowego jak i innymi czynnikami, do których możemy zaliczyć np. sposób odżywiania.

Dlaczego?

Ponieważ jakość oraz ilość spożywanych przez nas pokarmów wpływa na rozwój tkanki tłuszczowej, która jest narządem endokrynnym. Tkanka tłuszczowa wydziela hormony tkankowe, ale również cytokiny zapalne. W związku z tym jej nadmiar będzie sprzyjał powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.

Dieta zachodnia, w której skład wchodzą:

  • czerwone mięso spożywane w dużych ilościach;
  • słodycze;
  • słodkie napoje gazowane;
  • żywność typu fast food;
  • żywność wysoko przetworzona;
  • produkty z oczyszczonej mąki,

…obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cukry proste, za to jest uboga w pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce i kwasy tłuszczowe omega-3, przez co może przyczyniać się do powstawania stanu zapalnego.

Dieta zachodnia może stanowić także przyczynę dysbiozy jelitowej (zaburzenia ilości i/lub jakości mikroorganizmów zasiedlających jelita), co również może być podłożem zapalenia. Jelita stanowią miejsce wchłaniania składników odżywczych, witamin, składników mineralnych i wody do krwi, a zadaniem bariery jelitowej jest uniemożliwienie przedostania się do niej patogenów oraz toksyn, które mogą wnikać przez nieszczelne komórki jelit i wywoływać reakcję zapalną.

Dbanie o mikrobiom jest bardzo ważne również ze względu na to, że mikroorganizmy bytujące w jelicie rozkładają resztki pokarmowe, syntetyzują niektóre witaminy i wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego.

Inne czynniki sprzyjające powstawaniu stanu zapalnego to:

  • niska aktywność fizyczna;
  • nadmierny i długotrwały stres;
  • niewysypianie się;
  • palenie papierosów.


Na czym polega dieta?

Zadaniem diety przeciwzapalnej jest wspomaganie wyciszenia stanów zapalnych w organizmie.

Najważniejsze zasady diety przeciwzapalnej to:

  1. Niski indeks i ładunek glikemiczny posiłków– należy zadbać o to aby w posiłku znalazło się źródło każdej z grupy makroskładników: białka, dobrej jakości tłuszczu i węglowodanów (najlepiej złożonych), a także błonnika pokarmowego.
  2. Wysoka podaż różnorodnych warzyw i owoców, które oprócz tego, że są źródłem błonnika, stanowią bogactwo polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i kardioprotekcyjnym.
  3. Przewaga jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie (pod postacią tłustych ryb morskich, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, siemienia lnianego) kosztem nasyconych kwasów tłuszczowych (obecnych w tłustych gatunkach mięs czy produktach przetworzonych).
  4. Wysoka podaż pełnoziarnistych produktów zbożowych, które oprócz błonnika, dostarczają nam również witamin z grupy B czy składników mineralnych takich, jak magnez czy cynk.
  5. Większa podaż produktów roślinnych, a mniejsza produktów pochodzenia zwierzęcego.
  6. Ograniczenie spożycia soli oraz czerwonego mięsa.
  7. Warto uwzględnić także fermentowane produkty mleczne np. kefir czy jogurt, które oprócz pozytywnego wpływu na mikrobiotę, będą stanowiły również źródło wapnia.

Modelami diety przeciwzapalnej są również dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH.

 

Kiedy warto stosować dietę?

Dieta przeciwzapalna może stanowić niefarmakologiczną metodę leczenia oraz profilaktykę schorzeń/ zaburzeń takich, jak:

  • choroba Hashimoto;
  • insulinooporność;
  • choroba Alzheimera;
  • reumatoidalne zapalenie stawów;
  • depresja;
  • niektóre nowotwory;
  • zaburzenia gospodarki lipidowej (wysokie stężenie cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL, wysokie stężenie trójglicerydów).

Niemniej, jest to sposób odżywiania polecany niemal dla każdego.

 

Dieta a niedoczynność tarczycy i Hashimoto

Hashimoto jest jedną z częściej opisywanych chorób w kontekście stanu zapalnego. Jest to również jedna z najczęściej występujących chorób przewlekłych wśród kobiet. W jej przebiegu dochodzi do stopniowego uszkadzania miąższu tarczycy, czego konsekwencją jest zmniejszenie ilości produkowanych przez nią hormonów, a to z kolei może prowadzić do rozwoju niedoczynności tarczycy. Ze względu na to, że Hashimoto jest schorzeniem uwarunkowanym nie tylko środowiskowo, ale również genetycznie, podstawę leczenia powinna stanowić farmakoterapia. Natomiast badania potwierdzają również korzystny wpływ prawidłowego sposobu odżywiania na jej przebieg oraz skuteczność. Zastosowanie odpowiedniej farmakoterapii wraz z włączeniem u pacjentek z chorobą Hashimoto zaleceń diety przeciwzapalnej, może zmniejszyć negatywne oraz uciążliwe objawy choroby oraz wpływać na poprawę samopoczucia.

Przeczytaj więcej na temat diety w Hashimoto.

 

Lista produktów zalecanych i przeciwskazanych 

 ZalecanePrzeciwwskazane
Mięsochudy drób, chuda wołowina i wieprzowina spożywane w mniejszych ilościachtłuste rodzaje mięs i wyrobów mięsnych: smalec, pasztet, parówki, boczek, wędliny, przetwory mięsne
Rybywszystkie ryby oraz owoce morza-
Mleko i produkty mleczneprodukty mleczne o niskiej/ średniej zawartości tłuszczu: jogurty, twarogi, kefir, mleko, mozzarellajaja spożywane w dużych ilościach, tłusty nabiał
Źródła tłuszczuoliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, pestki, nasiona, awokadoolej palmowy i kokosowy, masło
Produkty zbożowemąki i makarony pełnoziarniste, grube kasze, ryż brązowy, płatki owsianeoczyszczona mąka
Warzywa i owocewszystkie warzywa i owoce z uwzględnieniem nasion roślin strączkowychdosładzane przetwory owocowe, suszone owoce
Napojekawa, herbata, wodaalkohol, słodkie napoje

 

Zalecenia- podsumowanie

  1. Zwiększ podaż różnorodnych warzyw oraz owoców z przewagą tych pierwszych.
  2. Spożywaj większe ilości dobrej jakości kwasów tłuszczowych, zadbaj w szczególności o odpowiednią podaż kwasów omega-3, które znajdują się w tłustych rybach morskich, orzechach czy pestkach.
  3. Jedz więcej pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz nasion roślin strączkowych.
  4. Ogranicz spożycie tłustych gatunków mięs, zwłaszcza w postaci przetworzonej.
  5. Czytaj składy produktów spożywczych - wybieraj te o niskim stopniu przetworzenia i bez dodatku niepotrzebnych substancji takich, jak konserwanty czy wzmacniacze smaku.
  6. Zadbaj o niski ładunek glikemiczny spożywanych posiłków.
  7. Unikaj smażonych potraw.
  8. Ogranicz spożycie soli.
  9. Włącz do swojej diety przyprawy takie, jak imbir, kurkuma, czosnek i cynamon.
  10. Zadbaj o regularną aktywność fizyczną, która będzie dostosowana do twoich potrzeb i możliwości.
  11. Zadbaj o odpoczynek i odpowiednią regenerację - wysypiaj się.
  12. Nawadniaj się regularnie.

 

Bibliografia:

    1. Pengal-irlik A. Powiązania pomiędzy zespołem metabolicznym a stanem zapalnym. Przegląd Lekarski 2018/75/06.
    2. Pastudiak K., Michałowska J., Bogdański P. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017; 8 (4): 155–160.
    3. Maśliński S., Gajewski M. Patofizjologia Tom 1. 2012 (7) 243-246.
    4. Magdalena K. Jabłońska. Podprogowy przewlekły stan zapalny – przyczyna czy skutek występowania chorób i starzenia się organizmu? Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 1, 73–79.
    5. Gutkowska G., Kiersnowska K. Związki bioaktywne żywności stosowane w dietoterapii depresji. Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. 2021 15-22.
    6. Furman, D., Campisi, J., Verdin, E. et al. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nat Med 25, 1822–1832 (2019).
    7. https://instytut-mikroekologii.pl/dysbioza-jelitowa-czym-jest-jak-ja-zbadac-i-czy-warto-to-zrobic/
Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *