Dieta w hashimoto

Spis treści

  1. Czym jest choroba Hashimoto?
  2. Przyczyny i objawy niedoczynności tarczycy
  3. Zalecenia dietetyczne przy chorobie Hashimoto
  4. Redukcja masy ciała
  5. Rola aktywności fizycznej
  6. Wpływ glutenu i produktów mlecznych
  7. Dieta a stosowanie lewotyroksyny
  8. Goitrogeny
  9. Jod
  10. Selen
  11. Błonnik pokarmowy
  12. Co jeść a czego unikać – produkty zalecane i przeciwwskazane
  13. Dieta przy Hashimoto – zalecenia żywieniowe
  14. Bibliografia

 

Czym jest choroba Hashimoto?

Zacznijmy od tarczycy.

Tarczyca to gruczoł dokrewny (wydzielający hormony bezpośrednio do krwi). Jej zasadnicza funkcja polega na produkcji hormonów takich, jak tyroksyna (T4), trójjodotyronina (T3) oraz kalcytonina.

Hormony tarczycy pełnią mnóstwo ważnych funkcji w naszym organizmie, wpływają m.in na:

  • metabolizm białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu;
  • pracę układu krążenia – odgrywają ważną rolę w pobudzaniu mięśnia sercowego;
  • procesy zachodzące w ośrodkowym układzie nerwowym, przez co w pewnym stopniu odpowiadają za nasze samopoczucie oraz koncentrację;
  • procesy związane z rozwojem płodu oraz wzrostem organizmu;
  • pracę układu odpornościowe;
  • czynność nerek;
  • czynności rozrodcze oraz libido.

Jedną z przyczyn zaburzeń gospodarki hormonalnej tarczycy jest choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy lub inaczej limfocytarne zapalenie tarczycy, które prowadzi do uszkodzenia gruczołu tarczycowego, a w efekcie do jego niedoczynności.

Układ immunologiczny osoby z chorobą Hashimoto produkuje przeciwciała, które są skierowane przeciwko peroksydazie tarczycowej (enzymowi, który wraz z tyreoglobuliną uczestniczy w tworzeniu hormonów tarczycy) oraz tyreoglobulinie (białko hormonalne odpowiedzialne za magazynowanie hormonów tarczycy). To natomiast prowadzi do powstawania nacieków limfocytarnych na gruczole tarczycowym oraz zaniku komórek pęcherzykowatych tarczycy.

Zapalenie Hashimoto dotyczy ok. 1-6 % populacji (głównie kobiet) i jest najczęstszym powodem występowania niedoczynności tarczycy. Nie da się jej w pełni wyleczyć i wymaga ona zastosowania farmakoterapii w postaci przyjmowania lewotyroksyny, której zadaniem jest wyrównanie poziomu hormonów tarczycy.


Przyczyny i objawy niedoczynności niedoczynności tarczycy

Przyczyny

Choroby o podłożu autoimmunologicznym wynikają najczęściej z nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na własne tkanki organizmu. Przyczyny choroby Hashimoto nie są nam do końca znane. Natomiast na ten moment możemy wyróżnić czynniki ryzyka:

  • środowiskowe – praca siedząca, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, stres;
  • genetyczne;
  • związane z żywieniem – niedobór selenu, nadmiar jodu;
  • występowanie współistniejących schorzeń o podłożu autoimmunizacyjnym np. cukrzycy typu 1, celiakii, łuszczycy czy reumatoidalne zapalenie stawów.


Objawy

Ze względu na to, że każda komórka naszego ciała zawiera receptory dla hormonów tarczycy, objawy ich niedoboru wpływają na cały organizm. Do głównych objawów choroby Hashimoto i niedoczynności tarczycy należą:

  • wypadanie włosów;
  • uczucie osłabienia;
  • senność;
  • zmęczenie;
  • przyrost masy ciała;
  • ciągłe uczucie zimna;
  • sucha i szorstka skóra – często w okolicy kolan i łokci;
  • objawy ze strony przewodu pokarmowego – zaparcia;
  • depresja;
  • ucisk szyi spowodowany powiększeniem wola.

 

Zalecenia dietetyczne przy chorobie Hashimoto

Styl życia w tym odpowiednia dieta i dostosowana do potrzeb aktywność fizyczna również okazują się być bardzo pomocne w łagodzeniu objawów. Dieta dla pacjentów z chorobą Hashimoto nie będzie znacznie odbiegała od standardowych założeń zdrowego odżywiania. Powinna być w pełni doborowa i zbilansowana pod względem zawartości energii, makroskładników, witamin oraz składników mineralnych.

Ze względu na podłoże choroby oraz związany z nią przewlekły stan zapalny, dieta w przypadku Hashimoto powinna mieć charakter przeciwzapalny oraz składać się z naturalnych i niskoprzetworzonych produktów. Zbilansowana dieta ma tutaj znaczenie – powinna zawierać pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.


Redukcja masy ciała

Hashimoto może rozwijać się przez wiele lat, a jej początki mogą manifestować się nagłym przyrostem masy ciała.

Badania wskazują że nawet u 68 % kobiet chorych na Hashimoto występują problemy z nadwagą i otyłością. Jedną z przyczyn są niedoczynność tarczycy oraz niski poziom jej hormonów, a także nieprawidłowe stężenie samego TSH. Dodatkowo, dochodzą do tego czynniki, które sprzyjają powstawaniu insulinooporności (stan zapalny toczący się w gruczole tarczycowym oraz tkance tłuszczowej zlokalizowanej w okolicy brzucha czy niedobór limfocytów TREG), co również może przyczyniać się do dalszego przyrostu masy ciała.

Jest to błędne koło, ponieważ niedoczynność tarczycy sprzyja rozwojowi nadwagi i otyłości, a one z kolei mogą przyspieszać rozwój choroby Hashimoto. Do czynników, które również wpływają na przyrost masy ciała możemy zaliczyć niedobory składników mineralnych (np. selen, cynk, żelazo) oraz zbyt małą podaż białka w diecie.


Rola aktywności fizycznej

Rola aktywności fizycznej jest nieoceniona w procesie redukcji masy ciała. Dotyczy to także redukcji masy ciała przy chorobie Hashimoto z tym, że w tym przypadku należy wziąć pod uwagę zarówno intensywność treningu jak i jego porę. Często przybieranie na wadze spowodowane chorobą powoduje, że wytwarzamy sobie jeszcze większą presję, czyli wykonujemy więcej treningów o jeszcze większej intensywności, co przyczynia się do zwiększenia wydzielania kortyzolu (hormonu stresu), którego nadmiar stymuluje produkcję cytokin prozapalnych nasilających stan zapalny w organizmie. Czyli po raz kolejny – błędne koło.

Najlepiej dostosować poziom aktywności fizycznej oraz jej intensywność do swoich możliwości – jeżeli do tej pory nie było Ci po drodze ze sportem, to nagły zryw w postaci kilku, ciężkich treningów w ciągu tygodnia nie będzie dobrym pomysłem. Najlepiej zacznij powoli i wybierz taką formę wysiłku fizycznego, który sprawia Ci najwięcej przyjemności. Dobrze sprawdzą się rodzaje aktywności fizycznej takie, jak: szybki marsz, jogging, spacer, bieganie, pływanie, joga, jazda na rowerze czy rolkach. Warto regularnie obserwować reakcje organizmu na wysiłek. Jeżeli powoduje on objawy takie, jak np. zwiększone obrzęki, silne bóle mięśni i stawów czy spowolnienie pracy serca należy zmniejszyć jego intensywność.

Przez wzgląd na związany z wykonywaniem aktywności fizycznej wzrost stężenia kortyzolu, lepiej unikać wykonywania ćwiczeń wieczorem lub bezpośrednio przed pójściem spać.

Wpływ glutenu i produktów mlecznych

Nie powinniśmy eliminować żadnej grupy produktów bez konkretnej przyczyny. Wskazaniem do tego, aby zrezygnować z nabiału lub produktów zawierających gluten powinna być wyłącznie nietolerancja lub alergia pokarmowa. Nie stosujemy bez powodu diety bezglutenowej w chorobie hashimoto. Natomiast ze względu na to, iż zarówno celiakia, jak i Hashimoto są chorobami autoimmunologicznymi, istnieje duże prawdopodobieństwo, że mogą one współwystępować (ale wcale nie muszą). Jeżeli masz jakiekolwiek podejrzenia lub wątpliwości, najlepiej będzie, jeżeli skonsultujesz się z lekarzem i wykonasz odpowiednie badania. Odradzałabym wprowadzanie jakiejkolwiek diety eliminacyjnej na własną rękę przed wykonaniem stosownych badań, ponieważ może to doprowadzić do zafałszowania wyników. To samo dotyczy produktów mlecznych.

Jeżeli natomiast stwierdzono u Ciebie występowanie nietolerancji bądź alergii na któryś ze składników pokarmowych i stosujesz dietę eliminacyjną, pamiętaj aby zwrócić szczególną uwagę na zachowanie różnorodności diety oraz jakość spożywanych produktów spożywczych. Dostępne w sklepach gotowce, przeznaczone np. dla osób z celiakią (,,produkty bezglutenowe") często (choć nie zawsze) nie grzeszą dobrym składem i zawierają spore ilości dodatków do żywności.

 

Dieta a stosowanie lewotyroksyny

Zadaniem zarówno diety jaki i farmakoterapii jest poprawa funkcjonowania tarczycy. Może się zdarzyć że jedna forma terapii będzie przeszkadzała tej drugiej - niektóre substancje lub składniki naszej diety mogą upośledzać wchłanianie lewotyroksyny. Jak tego uniknąć?

  • zachowaj odpowiedni odstęp pomiędzy przyjmowaniem leku a posiłkiem;
  • lek popijaj wyłącznie wodą. Zachowaj odstęp pomiędzy przyjęciem leku, a wypiciem kawy czy herbaty;
  • ogranicz w swoich śniadaniach produkty, które zawierają dużą ilość wapnia np. mleko, ser, mak, sezam czy migdały;
  • zwróć uwagę, aby zachować także odstęp pomiędzy przyjmowaniem leku, a zażywaniem preparatów bogatych w żelazo lub leków z grupy IPP;
  • spożywaj produkty sojowe na minimum 4 godziny po przyjęciu leku;

Wchłanianie lewotyroksyny, mogą utrudniać również:

  • nietolerancja laktozy;
  • celiakia;
  • zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka;
  • dieta uboga w błonnik pokarmowy.


Goitrogeny

Goitrogeny, to substancje antyodżywcze, które występują naturalnie w niektórych produktach. Wiążąc się z jodem, uniemożliwiają prawidłową syntezę hormonów tarczycy, przez co mogą przyczyniać się do powstawania wola tarczycowego.

Warzywa zasobne goitrogeny, to:

  • kapusta;
  • brokuły;
  • kalafior;
  • brukselka;
  • kalarepa;
  • jarmuż;
  • rzepa;
  • brukiew;
  • orzeszki ziemne;
  • gorczyca;
  • w mniejszym stopniu - szpinak, truskawki, gruszka, kasza jaglana.

Warto jednak wspomnieć, że niekorzystny wpływ goitrogenów obserwujemy najczęściej w przypadku ich nadmiernego spożycia przy jednocześnie występującym niedoborze jodu u osób z niedoczynnością tarczycy lub też w przypadku kiedy spożywamy warzywa, które zawierają je w postaci surowej.

Dobrym sposobem na zredukowanie ilości substancji wolotwórczych jest poddanie ich obróbce termicznej. Podczas gotowania w wysokiej temperaturze, część związków antyodżywczych ulega inaktywacji, a efekt ten będzie jeszcze większy, jeżeli dodatkowo będziemy gotować je bez pokrywki (większość tiocyjanianów to związki lotne).

W związku z tym, aby uniknąć niepożądanych efektów związanych ze spożywaniem warzyw krzyżowych wcale nie trzeba całkowicie z nich rezygnować, wystarczy zadbać o odpowiednią podaż jodu z pożywieniem, a także korzystać z nich w mniejszych ilościach i poddawać odpowiedniej obróbce. Tym bardziej, że są to produkty, które są również źródłem wielu innych, cennych składników odżywczych.


Jod

Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej pracy tarczycy - wchodzi w skład jej hormonów i jest niezbędny do ich prawidłowej produkcji. Nie tylko niedobór jodu może zaburzać odpowiednie funkcjonowanie tarczycy, ale również jego nadmiar.

Niewystarczająca ilość jodu będzie sprzyjać powstawaniu wspomnianego wcześniej wola tarczycowego, a jego zbyt duża podaż może doprowadzić do efektu Wolffa-Chainkoffa, czyli chwilowego zaprzestania wychwytu jodu przez tarczycę. Stąd suplementacja jodu na własną rękę, zwłaszcza w dużych dawkach nie jest zbyt dobrym pomysłem. Tym bardziej, że nadmiar jodu u osób z Hashimoto może nasilać odpowiedź zapalną układu immunologicznego - utlenianie jodu powoduje uwalnianie dużej ilości wolnych rodników, co może uszkadzać komórki tarczycy.

Produkty zasobne w ten pierwiastek to:

  • sól jodowana;
  • ryby.


Selen

Tkanki tarczycy charakteryzują się także dość dużym stężeniem selenu. Selen jest jednym ze składników enzymów, które są związane z gospodarką hormonalną tarczycy przez co ochrania ją przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo może wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego oraz przyswajalność jodu - hamować toksyczny efekt jego nadmiaru. Analogicznie jak w przypadku jodu, warto zachować ostrożność podczas suplementacji selenem, ponieważ jest niewielka różnica między jego dawką terapeutyczną i toksyczną.

Produkty zasobne w selen to:

  • mięso;
  • orzechy brazylijskie;
  • łosoś;
  • jaja;
  • produkty mleczne.


Błonnik pokarmowy

Odpowiednie spożycie błonnika pokarmowego, a nawet zwiększenie jego udziału w diecie, będzie korzystnie wpływać na pracę naszego organizmu:

  • dieta wzbogacona w błonnik sprzyja szybszemu ubytkowi masy ciała;
  • może on zapobiegać zaparciom, które są jednym z uporczywych objawów hipertyreozy;
  • wiąże toksyczne związki w jelitach i zapobiega ich wchłanianiu;
  • zwiększa uczucie sytości;
  • powoduje zmniejszenie stężenia glukozy i cholesterolu w surowicy krwi.

 

Co jeść a czego unikać - produkty zalecane i przeciwskazane

 

 ZalecanePrzeciwwskazane
Mięsochudy drób, chuda wołowina oraz wieprzowinatłuste rodzaje mięs i wyrobów mięsnych: smalec, pasztet, parówki, boczek, wędliny z dużą ilością tłuszczu
Rybywszystkie ryby oraz owoce morza-
Mleko i produkty mleczneniskotłuszczowe produkty mleczne: jogurty, twarogi, kefir, mleko, mozzarella, chude mleko, a także jaja w ograniczonej ilościjaja spożywane w dużych ilościach, sery twarde oraz dojrzewające
Źródła tłuszczuorzechy, nasiona, pestki, oliwa z oliwek, oliwki, olej rzepakowy awokadoolej palmowy, olej kokosowy, masło, smalec, tłuszcze trans
Produkty zbożowepełnoziarniste produkty zbożowe (np. makarony pełnoziarniste, pieczywo razowe, ryż brązowy, płatki owsiane, płatki gryczane, kasza gryczana itd.)pieczywo cukiernicze, ciasta, ciastka
Warzywa i owocewszystkie warzywa i owocewarzywa krzyżowe w ograniczonej ilości z uwzględnieniem obróbki termicznej
Napojekawa, herbata, woda, alkohol w umiarkowanej ilości (po skonsultowaniu z lekarzem)alkohol spożywany w dużych ilościach, słodkie napoje

 

Dieta przy hashimoto - zalecenia żywieniowe

  1. Dostosuj podaż energii do swoich potrzeb.
  2. Spożywaj 4-5 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu - zapobiega to zwolnieniu tempa przemiany materii.
  3. Zwróć uwagę aby ostatni posiłek zjadać nie później niż 2-3 godziny przed snem.
  4. Nie stosuj zbyt dużych restrykcji kalorycznych, ponieważ mogą one spowodować wzrost stężenia TSH.
  5. Nie wykluczaj produktów bez przyczyny. Jeżeli masz jakiekolwiek podejrzenia lub wątpliwości - udaj się do lekarza i wykonaj stosowane badania.
  6. Postaraj się zwiększyć podaż białka z dietą (do 15-20% lub nawet do 25 %), będzie to miało korzystny wpływ na przemianę materii oraz zahamuje wypadanie włosów.
  7. Korzystaj ze źródeł pełnowartościowego białka np. ryby, drób, jaja, które są źródłem nie tylko witamin z grupy B, ale także żelaza. Dodatkowo, ryby będą stanowiły również źródło jodu.
  8. Uwzględnij w swojej diecie źródła dobrej jakości tłuszczów pod postacią oliwy z oliwek, tłustych ryb morskich, awokado  czy orzechów.
  9. Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego wybierając pełnoziarniste produkty zbożowe, a także zwiększając spożycie warzyw i owoców (w tym produktów kiszonych).
  10. Ogranicz spożycie wysokoprzetworzonych produktów takich, jak słodkie i słone przekąski, słodkie napoje, dania typu fast-food czy alkohol.


Przykładowy dzień diety

Jadłospis 1800 kcal

Śniadanie - tosty z wędliną, jajkiem i warzywami

  • 4 kromki chleba żytniego razowego
  • 1 jajko
  • 40 g serka śmietankowego
  • 4 plastry szynki z indyka
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • szczypiorek
  • pieprz

Jajko ugotuj na twardo. Kromki chleba posmaruj serkiem śmietankowym, dodaj szynkę oraz pokrojone w plastry warzywa. Następnie dodaj pokrojone na plasterki jajko, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i pieprzem.

519,8 kcal / 27,5 g B / 16,5 g T / 58,6 g W


Drugie śniadanie - Makaron pełnoziarnisty z warzywami na patelnię

  • 450 g warzyw na patelnię
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj warzywa na patelnię oraz przyprawy - duś, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj.

394,1 kcal / 13,5 g B / 12,5 g T / 49,2 g W


Obiad - Buddha bowl z wędzonym łososiem

  • 50 g ryżu brązowego
  • 50 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki (dobrze opłukanej pod bieżącą wodą)
  • 5 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 szt. marchewki
  • 35 g awokado
  • 1 garść roszponki
  • 2 pieczarki
  • 100 g cukinii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 g nasion słonecznika
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Natłuść lekko patelnię grillową i ułóż na niej pokrojoną w plasterki cukinię i pieczarki. Smaż aż staną się miękkie i delikatnie rumiane. Marchew pokrój obieraczką we wstążki. Do misek dodaj ryż, roszponkę, pokrojone wąsko awokado, pomidorki koktajlowe, kukurydzę, marchew, pieczarki, cukinię. Dodaj również kawałki wędzonego łososia. Całość posyp słonecznikiem i szczypiorkiem. Skrop pozostałą ilością oliwy, posyp solą i pieprzem.

554 kcal / 22,7 g B / 26,1 g T / 51, 5 g W


Kolacja - Koktajl bananowo-borówkowy

  • 50 g borówek
  • 1 szt. banana
  • 150 g skyra naturalnego
  • 100 g kefiru 2 % tłujszczu
  • 10 g masła orzechowego

Zblenduj wszystkie składniki.

350,7 kcal / 25,2 g B / 7,7 g T / 44,2 g W


Pamiętaj, że powyższe informacje, mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie zastąpią wizyty u specjalisty. Jeżeli podejrzewasz u siebie występowanie hashimoto, udaj się do lekarza.

 

Bibliografia:

    1. Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki, 2018, Wydawnictwo Naukowy Tygiel sp. z o. o.
    2. Kus K., Zielińska Z., Zaprutko T., Ratajczyk P., Nowakowska E. Choroba Hashimoto - efektywność diety bezglutenowej, 2016, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu, 4 (49).
    3. Olech A. Dietoterapia w chorobie Hashimoto.
    4. Janczy A., Małgorzewicz S. Skuteczność diety redukcyjnej u pacjentek z chorobą Hashimoto, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2015, tom 6, nr 3, 112-117.
    5. Florczyk I., Florczyk M., Junik R. Dieta bezglutenowa a choroba Hashimoto - obecny stan wiedzy, Forum Zaburzeń metabolicznych, 2018, tom 9, nr 4, 152-159.
    6. Jurczak R. Istotne składniki odżywcze w diecie osób z chorobą Hashimoto, ,,Acta Saulem Scientiae" nr 1/2019, nr 27-41.
    7. Lachowicz K., Stachoń M., Pałkowska-Goździk E., Lange E. Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto, 2019, tom 68, nr 2, 201-2014.
    8. https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/choroba-hashimoto-przyczyny-rozpoznanie-i-leczenie,92,n,192
    9. https://www.mp.pl/pacjent/endokrynologia/choroby/77782,choroba-hashimoto
    10. Gier D., Ostrowska L. Choroba Hashimoto a otyłość, Varia Medica 2019, tom 3, nr 3, strony 238-242.
    11. Luty J., Bryl E. Choroba Hashimoto - aspekt genetyczny i środowiskowy, Forum Medycyny Rodzinnej, 2017, tom 11, nr 1, 1-6.
    12. Wioleta J. Omeljaniuk, Marek Dziemianowicz, Sylwia K. Naliwajko, Emilia Bartosiuk, Renata Markiewicz-Żukowska, Maria H. Borawska, Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIV, 2011, 3, str. 428-433.
    13. Alicja E. Ratajczak, Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski, Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, Piel Zdr Publ. 2017;7(4):305–311.
    14. https://mamhashi.pl/choroba-hashimoto-na-czym-polega/
    15. Paulina Inhatowicz, Emilia Ptak, Masz to we krwi, wydawnictwo Publicat.
    16. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/warzywa-krzyzowe-w-niedoczynnosc-tarczycy-czy-powinnismy-sie-ich-obawiac/
    17. https://mamhashi.pl/leczenie-w-chorobie-hashimoto/tarczyca-niezwykly-narzad/czym-sa-substancje-wolotworcze-i-czy-nalezy-ich-unikac-w-chorobie-hashimoto/
    18. https://biotechnologia.pl/farmacja/goitrogeny-czym-sa-i-czy-nalezy-ich-unikac,17106
Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.