Blog
Sałatka z tuńczykiem i chrupiącym ryżem
Składniki (1 porcja):
- 50 g ryżu
- 10 g sosu sojowego
- 5 g oleju sezamowego
- 85 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 70 g sałaty rzymskiej
- 80 g ogórka
- 70 g awokado
- 45 g rzodkiewki
- 25 g cebuli czerwonej
- 40 g jogurtu naturalnego
- 10 g majonezu wegańskiego
- 7 g sosu sriracha
- 10 g miodu
Sałatka z tuńczykiem i chrupiącym ryżem – opis przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie ostudź. Ryż przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wymieszaj z płatkami chili, 1/2 porcji sosu sojowego i olejem sezamowym. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (wymieszaj w połowie czasu, obserwuj, aby ryż się nie przypalił). Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, ogórka pokrój w pół plastry, awokado i cebulę w kostkę, rzodkiewkę w plastry. Przygotuj dressing – wymieszaj jogurt, majonez, sos sriracha, sos sojowy i miód. Do miski dodaj wszystkie składniki, polej dressingiem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 559kcal
Białko: 28,4g
Tłuszcze: 21,1g
Węglowodany: 69,2g
SMACZNEGO! :)
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol