Sałatka z tuńczykiem i chrupiącym ryżem

Sałatka z tuńczykiem i chrupiącym ryżem

Składniki (1 porcja):

  • 50 g ryżu
  • 10 g sosu sojowego
  • 5 g oleju sezamowego
  • 85 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 70 g sałaty rzymskiej
  • 80 g ogórka
  • 70 g awokado
  • 45 g rzodkiewki
  • 25 g cebuli czerwonej
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 10 g majonezu wegańskiego
  • 7 g sosu sriracha
  • 10 g miodu

 

Sałatka z tuńczykiem i chrupiącym ryżem – opis przygotowania:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie ostudź. Ryż przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wymieszaj z płatkami chili, 1/2 porcji sosu sojowego i olejem sezamowym. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (wymieszaj w połowie czasu, obserwuj, aby ryż się nie przypalił). Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, ogórka pokrój w pół plastry, awokado i cebulę w kostkę, rzodkiewkę w plastry. Przygotuj dressing – wymieszaj jogurt, majonez, sos sriracha, sos sojowy i miód. Do miski dodaj wszystkie składniki, polej dressingiem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 559kcal
Białko: 28,4g
Tłuszcze: 21,1g
Węglowodany: 69,2g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.