Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Składniki (3 porcje):

  • 450 g papryki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 200 g mięsa mielonego z indyka
  • 45 g marchwi
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 65 g mozzarelli light

 

Faszerowana papryka – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso, startą marchew i przyprawy (np. curry, paprykę słodką, bazylię, sól i pieprz), całość podsmaż. Dodaj passatę i smaż jeszcze przez chwilę. Od papryk odkrój kapelusze. W paprykach wydrąż oczy w postaci 2 trójkątów oraz buzię w postaci zygzaka. Farsz umieść w wydrążonych paprykach, posyp serem i piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach (upiecz również kapelusze).

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 293kcal
Białko: 20,6g
Tłuszcze: 15,1g
Węglowodany: 22,1g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.