Blog
Faszerowana papryka
Składniki (3 porcje):
- 450 g papryki
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g cebuli
- 200 g mięsa mielonego z indyka
- 45 g marchwi
- 250 g passaty pomidorowej
- 65 g mozzarelli light
Faszerowana papryka – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso, startą marchew i przyprawy (np. curry, paprykę słodką, bazylię, sól i pieprz), całość podsmaż. Dodaj passatę i smaż jeszcze przez chwilę. Od papryk odkrój kapelusze. W paprykach wydrąż oczy w postaci 2 trójkątów oraz buzię w postaci zygzaka. Farsz umieść w wydrążonych paprykach, posyp serem i piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach (upiecz również kapelusze).
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 293kcal
Białko: 20,6g
Tłuszcze: 15,1g
Węglowodany: 22,1g
SMACZNEGO! :)
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol