Orzechowy Udon z tofu i warzywami

Orzechowy Udon z tofu i warzywami

Składniki (1 porcja):

  • 150 g brokułu
  • 100 g świeżego makaronu udon
  • 90 g tofu wędzonego
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 10 g skrobi
  • 45 g marchewki
  • 50 g cebuli
  • 15 g masła orzechowego
  • 20 g sosu sojowego
  • 7 g sosu sriracha
  • 5 g oleju sezamowego
  • 5 g sezamu
  • szczypiorek

Orzechowy Udon z tofu i warzywami – opis przygotowania:

Brokuł podziel na mniejsze różyczki i ugotuj. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Tofu pokrój w kostkę, obtocz w skrobi i podsmaż na oliwie. Zdejmij z patelni. Marchew pokrój w słupki, cebulę w pióra, a następnie podsmaż na tej samej patelni. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy z masłem orzechowym, olejem sezamowym i sosem sriracha (opcjonalnie możesz dodać także odrobinę wody). Do marynaty dodaj pokrojone w kostkę tofu, wymieszaj i dodaj na patelnię. Po chwili dodaj makaron i brokuł, ponownie wymieszaj i dopraw do smaku. Gotowy makaron przełóż na talerz, posyp sezamem i świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 630kcal
Białko: 29,1g
Tłuszcze: 31,3g
Węglowodany: 62,3g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.