Blog
Zapiekane makaronowe muszle z ricottą i szpinakiem
Składniki (4 porcje):
- 200 g makaronu w kształcie muszelek
- 250 g sera ricotta
- 300 g szpinaku
- 50 g parmezanu
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 500 g passaty pomidorowej
- 20 g oliwy z oliwek
- świeża bazylia
Zapiekane makaronowe muszle z ricottą i szpinakiem – opis przygotowania:
Makaron ugotuj al dente i ostudź. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj szpinak i duś, aż liście staną się miękkie, a nadmiar wody odparuje. Do miski dodaj ser ricotta, ostudzony szpinak, jajko, 1/2 porcji startego parmezanu, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, całość wymieszaj. Nadziej muszle farszem. Do naczynia żaroodpornego wlej 1/2 porcji passaty, rozprowadź ją po powierzchni. Dodaj muszle, pozostałą passatę i posyp pozostałym parmezanem. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 457kcal
Białko: 24,9g
Tłuszcze: 17,1g
Węglowodany: 54,4g
SMACZNEGO! :)
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol