Zapiekane makaronowe muszle z ricottą i szpinakiem

Zapiekane makaronowe muszle z ricottą i szpinakiem

Składniki (4 porcje):

  • 200 g makaronu w kształcie muszelek
  • 250 g sera ricotta
  • 300 g szpinaku
  • 50 g parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • świeża bazylia

 

Zapiekane makaronowe muszle z ricottą i szpinakiem – opis przygotowania:

Makaron ugotuj al dente i ostudź. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj szpinak i duś, aż liście staną się miękkie, a nadmiar wody odparuje. Do miski dodaj ser ricotta, ostudzony szpinak, jajko, 1/2 porcji startego parmezanu, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, całość wymieszaj. Nadziej muszle farszem. Do naczynia żaroodpornego wlej 1/2 porcji passaty, rozprowadź ją po powierzchni. Dodaj muszle, pozostałą passatę i posyp pozostałym parmezanem. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 457kcal
Białko: 24,9g
Tłuszcze: 17,1g
Węglowodany: 54,4g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.