Blog
Sałatka z brokułem i jajkiem
Składniki (1 porcja):
- 150 g brokułu
- 1 jajko
- 10 g nasion słonecznika
- sałata rzymska
- 25 g cebuli czerwonej
- 40 g kukurydzy konserwowej
- 15 g majonezu wege
- 10 g musztardy
- 18 g soku z cytryny
- 24 g miodu
Sałatka z brokułem i jajkiem – opis przygotowania:
Brokuły ugotuj w osolonej wodzie. Jajko ugotuj na twardo.Słonecznik upraż na suchej patelni. Sałatę posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, jajko w nieco większą. Przygotuj sos – wymieszaj majonez, musztardę, sok z cytryny, miód, czosnek granulowany, sól i pieprz. Dodaj do miski wszystkie składniki, sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 411kcal
Białko: 18g
Tłuszcze: 16,6g
Węglowodany: 52g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol