Blog
Omlet jagodzianka
Składniki (1 porcja):
- 150 g jagód
- 10 g erytrytolu
- 2 jajka
- 50 g maślanki
- 45 g mąki pszennej
- 10 g odżywki białkowej (waniliowa)
- 3 g proszku do pieczenia
- 5 g oleju rzepakowego
- 40 g jogurtu greckiego light
Omlet jagodzianka – opis przygotowania:
1/2 porcji jagód podgrzej w garnku z odrobiną wody i słodzidłem. Do miski dodaj jajka i maślankę, wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, odżywkę białkową, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, wylej 2/3 porcji ciasta, dodaj jagody i przykryj je pozostałym ciastem. Smaż omlet na małym ogniu z dwóch stron. Omlet przełóż na talerz, dodaj jogurt i pozostałe owoce.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 518kcal
Białko: 31g
Tłuszcze: 20,6g
Węglowodany: 67,1g
SMACZNEGO! :)
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol