Grecki halloumi burger

Grecki halloumi burger

Składniki (1 porcja):

  • 60 g sera halloumi
  • 10 g bułki tartej
  • 10 g mąki
  • 80 g ogórka
  • ząbek czosnku
  • 120 g jogurtu greckiego light
  • świeża mięta
  • 50 g bułki grahamki
  • 70 g pomidora
  • 25 g cebuli czerwonej

Grecki halloumi burger – opis przygotowania:

Halloumi pokrój w plastry, obtocz w łyżce jogurtu, następnie w mieszance bułki tartej, mąki i przypraw: soli, pieprzu, kurkumy, papryki słodkiej i czosnku. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut. Przygotuj tzatziki – połowę ogórków zetrzyj na tarce, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 4 łyżkami jogurtu, solą i pieprzem. Pozostałe ogórki pokrój za pomocą obieraczki we wstążki, wymieszaj z pozostałym jogurtem, posiekaną miętą i pieprzem. Bułkę przekrój na pół i podgrzej na suchej patelni. Na spód bułki nałóż pokrojonego w plastry pomidora, ogórki w sosie miętowym i halloumi. Następnie tzatziki oraz pokrojoną cebulę. Przykryj pozostałą częścią bułki.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 547kcal
Białko: 36,3g
Tłuszcze: 22,1g
Węglowodany: 52g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.