Domowy chińczyk

Domowy chińczyk

Składniki (1 porcja):

  • 50 g ryżu basmati
  • 100 g piersi kurczaka
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g cebuli
  • 45 g marchewki
  • 75 g papryki czerwonej
  • 70 g papryki zielonej
  • ząbek czosnku
  • 75 ml wody
  • 20 g sosu sojowego
  • 12 g miodu
  • 5 g oleju sezamowego
  • 3 g octu ryżowego
  • 6 g soku z limonki
  • kolendra

Domowy chińczyk – opis przygotowania:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokrój w pióra, marchew w słupki, paprykę w paski. Kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, sól, pieprz, 1/2 porcji sosu sojowego, 1/2 porcji skrobi i olej rzepakowy, wymieszaj. Podsmaż na patelni na rumiany kolor. Zdejmij kurczaka z patelni. Na tą samą patelnię dodaj pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i podsmaż przez kilka minut. Przygotuj sos – do miski dodaj wodę, sos sojowy, miód, olej sezamowy, ocet ryżowy, pozostałą skrobię i sok z limonki, wmieszaj. Polej warzywa sosem, następnie dodaj kurczaka i wymieszaj. Dodaj odrobinę wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty. Podaj z ryżem i posyp świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 529kcal
Białko: 30,7g
Tłuszcze: 12,6g
Węglowodany: 79g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.