Blog
Domowy chińczyk
Składniki (1 porcja):
- 50 g ryżu basmati
- 100 g piersi kurczaka
- 5 g oleju rzepakowego
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g cebuli
- 45 g marchewki
- 75 g papryki czerwonej
- 70 g papryki zielonej
- ząbek czosnku
- 75 ml wody
- 20 g sosu sojowego
- 12 g miodu
- 5 g oleju sezamowego
- 3 g octu ryżowego
- 6 g soku z limonki
- kolendra
Domowy chińczyk – opis przygotowania:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokrój w pióra, marchew w słupki, paprykę w paski. Kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, sól, pieprz, 1/2 porcji sosu sojowego, 1/2 porcji skrobi i olej rzepakowy, wymieszaj. Podsmaż na patelni na rumiany kolor. Zdejmij kurczaka z patelni. Na tą samą patelnię dodaj pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i podsmaż przez kilka minut. Przygotuj sos – do miski dodaj wodę, sos sojowy, miód, olej sezamowy, ocet ryżowy, pozostałą skrobię i sok z limonki, wmieszaj. Polej warzywa sosem, następnie dodaj kurczaka i wymieszaj. Dodaj odrobinę wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty. Podaj z ryżem i posyp świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 529kcal
Białko: 30,7g
Tłuszcze: 12,6g
Węglowodany: 79g
SMACZNEGO! :)
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol