Blog
Dal z soczewicy
Składniki (2 porcje):
- 10 g oliwy z oliwek
- 100 g cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry imbiru
- 120 g soczewicy
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g mleczka kokosowego light
- łyżka soku z limonki
- świeża kolendra
- 70 g pity pszennej
- kurkuma, kmin rzymski, chili, sól, pieprz
Dal z soczewicy – opis przygotowania:
Cebulę pokrój w pióra, podsmaż na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Dodaj przyprawy – kurkumę, kmin rzymski, chili, sól i pieprz, całość wymieszaj.Dodaj pomidory z puszki, soczewicę i mleczko kokosowe (w razie potrzeby możesz dodać też odrobinę wody), gotuj przez ok. 25-30 minut. Dodaj kolendrę i sok z limonki. Przełóż na talerz, polej odrobiną mleczka kokosowego. Podawaj z podgrzanym na suchej patelni chlebkiem pita.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 463kcal
Białko: 21,5g
Tłuszcze: 14,1g
Węglowodany: 67,8g
SMACZNEGO! :)
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol