Dal z soczewicy

Dal z soczewicy

Składniki (2 porcje):

  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry imbiru
  • 120 g soczewicy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g mleczka kokosowego light
  • łyżka soku z limonki
  • świeża kolendra
  • 70 g pity pszennej
  • kurkuma, kmin rzymski, chili, sól, pieprz

 

Dal z soczewicy – opis przygotowania:

Cebulę pokrój w pióra, podsmaż na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Dodaj przyprawy – kurkumę, kmin rzymski, chili, sól i pieprz, całość wymieszaj.Dodaj pomidory z puszki, soczewicę i mleczko kokosowe (w razie potrzeby możesz dodać też odrobinę wody), gotuj przez ok. 25-30 minut. Dodaj kolendrę i sok z limonki. Przełóż na talerz, polej odrobiną mleczka kokosowego. Podawaj z podgrzanym na suchej patelni chlebkiem pita.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 463kcal
Białko: 21,5g
Tłuszcze: 14,1g
Węglowodany: 67,8g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.