Blog
Spaghetti a’la carbonara
Składniki (1 porcja):
- 70 g wędzonego filetu z piersi kurczaka
- 60 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 jajko
- 15 g parmezanu
- 10 g oleju rzepakowego
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- Świeże zioła do posypania
Spaghetti a’la carbonara – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z natką pietruszki (opcjonalnie). Jajko wbij do miski, dopraw solą, pieprzem i roztrzep widelcem. Na patelnię dodaj pokrojone w kostkę mięso i delikatnie podsmaż. Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Patelnię odstaw z kuchenki, dodaj połowę parmezanu, ponownie przemieszaj, polej jajkiem i szybko wymieszaj tak, aby z jajka utworzył się kremowy sos. Przełóż na talerz i posyp resztą tartego parmezanu.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 544kcal
Białko: 37,5g
Tłuszcze: 23,4g
Węglowodany: 41,4g
SMACZNEGO! :)
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol