Spaghetti a'la carbonara

Spaghetti a’la carbonara

Składniki (1 porcja):

  • 70 g wędzonego filetu z piersi kurczaka
  • 60 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 jajko
  • 15 g parmezanu
  • 10 g oleju rzepakowego
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Świeże zioła do posypania

Spaghetti a’la carbonara – opis przygotowania:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z natką pietruszki (opcjonalnie). Jajko wbij do miski, dopraw solą, pieprzem i roztrzep widelcem. Na patelnię dodaj pokrojone w kostkę mięso i delikatnie podsmaż. Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Patelnię odstaw z kuchenki, dodaj połowę parmezanu, ponownie przemieszaj, polej jajkiem i szybko wymieszaj tak, aby z jajka utworzył się kremowy sos. Przełóż na talerz i posyp resztą tartego parmezanu.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 544kcal
Białko: 37,5g
Tłuszcze: 23,4g
Węglowodany: 41,4g

SMACZNEGO! :)

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.