Sałatka z szarpanym kurczakiem i kuskusem

Sałatka z szarpanym kurczakiem i kuskusem

Składniki (1 porcja):

  • 50 g kuskus perłowy
  • 100 g piersi kurczaka
  • 80 g ogórka
  • 25 g cebuli czerwonej
  • 75 g papryki czerwonej
  • 25 g sera feta
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 12 g soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • Liście pietruszki

 

Sałatka z szarpanym kurczakiem i kuskusem – opis przygotowania:

Kuskus ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym. Skrop 1/3 porcji oliwy, posyp solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Następnie, poszarp używając widelców. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj sos – wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Do słoika dodaj ugotowany kuskus, mięso, pokrojone warzywa, posiekane drobno zioła i ser feta. Całość polej sosem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 549kcal
Białko: 34,2g
Tłuszcze: 22,5g
Węglowodany: 52,8g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.