Blog

Jesienna owsianka jabłkowo-cynamonowa – przepis

Dziś przychodzę z przepisem na moje ulubione śniadanie. Owsianka to dla mnie najlepszy sposób na zdrowe i ciepłe śniadanie które przygotowuje się w kilka minut. Samą bazę zawsze przygotowuję w ten sam sposób, a potem podają ją z różnymi dodatkami.  Zamiast płatków owsianych możesz użyć płatki jaglane, ryżowe lub żytnie. Jabłka możesz zastąpić dowolnym owocem np. gruszką, bananem czy też mrożonymi owocami. Zamiast orzechów możesz użyć słonecznik lub pestki dyni – pomysłów jest cała masa! 🙂

Dzisiaj pokażę Ci idealne jesienne połączenie smaków.

 

Składniki (1 porcja):

  • 40g płatki owsiane
  • ok. 10g odżywka białkowa (możesz użyć w zamian słodzidło)
  • 10g wiórki kokosowe
  • 10g nasiona chia (możesz użyć siemię lniane lub pominąć)
  • ok. 150ml mleka
  • pół jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • dowolne słodzidło
  • orzechy włoskie (opcjonalnie)

 

Jesienna owsianka jabłkowo-cynamonowa – opis przygotowania:

Do miseczki odmierz płatki, odżywkę białkową, wiórki kokosowe oraz nasiona chia. W małym garnku zagotuj mleko. Dodaj zawartość miseczki i mieszaj, aż płatki wchłoną całe mleko. W międzyczasie obierz jabłko i pokrój w małą kostkę. Rozgrzej patelnię i dodaj jabłka. Cały czas mieszając, przypraw je cynomonem i dowolnym słodzidłem. Smaż je do momentu, aż będą lekko miękkie. Zawartość garnka przełóż do miseczki, na górę podaj podprażone jabłka i posyp pokruszonymi orzechami.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 500kcal
Białko: 20,4g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 56,3g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁