Blog
Domowa szarlotka
Składniki (8 porcji):
- 600 g jabłek
- 300 g mąki
- 200 g erytrytolu
- 160 g masła
- Sok z ½ cytryny
- 50 ml wody
- Cynamon
Domowa szarlotka – opis przygotowania:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je na patelnię razem z 100 g erytrytolu, cynamonem i sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż prawie cały sok, który wytworzą jabłka, wyparuje. Ważne jest, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci, aby podstawa przyszłego ciasta była chrupiąca! Poczekaj, aż nadzienie schłodzi się do temperatury pokojowej. 110 g zimnego masła pokrój w kostkę, wymieszaj z 50 g erytrytolu i 220 g mąki. Dodaj wodę i wymieszaj ciasto na jednorodną masę, podobną do plasteliny. Przygotuj kruszonkę – wymieszaj 80 g mąki, 50 g masła i 50 g ksylitolu. Wyłóż ciastem formę, następnie dodaj nadzienie i kruszonkę. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-50 minut.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 313kcal
Białko: 4,9g
Tłuszcze: 17,7g
Węglowodany: 30,5g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol