Domowa szarlotka

Domowa szarlotka

Składniki (8 porcji):

  • 600 g jabłek
  • 300 g mąki
  • 200 g erytrytolu
  • 160 g masła
  • Sok z ½ cytryny
  • 50 ml wody
  • Cynamon

Domowa szarlotka – opis przygotowania:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je na patelnię razem z 100 g erytrytolu, cynamonem i sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż prawie cały sok, który wytworzą jabłka, wyparuje. Ważne jest, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci, aby podstawa przyszłego ciasta była chrupiąca! Poczekaj, aż nadzienie schłodzi się do temperatury pokojowej. 110 g zimnego masła pokrój w kostkę, wymieszaj z 50 g erytrytolu i 220 g mąki. Dodaj wodę i wymieszaj ciasto na jednorodną masę, podobną do plasteliny. Przygotuj kruszonkę – wymieszaj 80 g mąki, 50 g masła i 50 g ksylitolu. Wyłóż ciastem formę, następnie dodaj nadzienie i kruszonkę. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-50 minut.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 313kcal
Białko: 4,9g
Tłuszcze: 17,7g
Węglowodany: 30,5g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.