Leniwe z malinami

Leniwe z malinami

Składniki (1 porcja):

  • 125 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 10 g erytrytolu
  • 70 g mąki
  • 5 g masła
  • 8 g bułki tartej
  • cynamon
  • 40 g jogurtu greckiego
  • 60 g malin

Leniwe z malinami – opis przygotowania:

Do miski dodaj twaróg, jajko, słodzidło, szczyptę soli i dokładnie zgnieć całość praską do ziemniaków lub widelcem, tak, aby nie było grudek. Blat podsyp mąką i wyłóż wcześniej przygotowaną, zagniecioną w kulkę masę. Ciasto podziel na 2 części i z każdej uformuj wałek (w razie potrzeby podsyp mąką) następnie rozpłaszcz go szerokim nożem i pokrój ukośnie na kawałki. Zagotuj lekko osoloną wodę w dużym garnku, dodaj kluski i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, słodzidło i cynamon. Dodaj kluski, wymieszaj. Talerz posmaruj jogurtem, dodaj leniwe i owoce.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 606kcal
Białko: 44,4g
Tłuszcze: 18,2g
Węglowodany: 82,6g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.