Grzanki z pastą z kurczaka i awokado

Grzanki z pastą z kurczaka i awokado

Składniki (2 porcje):

  • 100 g piersi kurczaka
  • 45 g selera naciowego
  • 25 g czerwonej cebuli
  • liście pietruszki
  • 15 g majonezu wegańskiego
  • 40 g jogurtu greckiego light
  • 6 g soku z limonki
  • ząbek czosnku
  • 140 g awokado
  • 120 g, 4 kromki chleba

 

Grzanki z pastą z kurczaka i awokado – opis przygotowania:

Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, piecz w 200 stopniach przez ok. 30 minut. Seler i cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj zioła. Upieczonego kurczaka rozdrobnij używając widelca, dodaj do miski wraz z selerem, cebulą i ziołami. Przygotuj sos – wymieszaj jogurt, majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Polej sosem i wymieszaj. Pieczywo podgrzej na suchej patelni, posmaruj połowę porcji pieczywa pastą, dodaj pokrojone w plastry awkoado, przykryj pozostałym pieczywem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 376kcal
Białko: 20g
Tłuszcze: 14,9g
Węglowodany: 42,8g

SMACZNEGO! 🙂

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.