Zupa krem z cebuli

Zupa krem z cebuli

Składniki (2 porcje):

  • 300 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 g oliwy z oliwek
  • 21o g ziemniaków
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 60 g pieczywa
  • 60 g mozzarelli light
  • Pietruszka

 

Zupa krem z cebuli – opis przygotowania:

Obierz i pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez ok. 5-6 minut przygotowane wcześniej warzywa. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej całość bulionem (polecam wodę + bulion warzywny ze słoiczka ew. domowy rosół). Gotuj ok. 20-30 minut (do miękkości). Gotową zupę zblenduj i dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Przygotuj tosty – na kromkę chleba nałóż ser, przykryj drugą kromką i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni. Zupę przelej do miski i posyp natką pietruszki. Podaj z grzankami.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 330kcal
Białko: 13,7g
Tłuszcze: 9,9g
Węglowodany: 48,7g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.