Blog
Zupa krem z cebuli
Składniki (2 porcje):
- 300 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 12 g oliwy z oliwek
- 21o g ziemniaków
- 300 ml bulionu warzywnego
- 60 g pieczywa
- 60 g mozzarelli light
- Pietruszka
Zupa krem z cebuli – opis przygotowania:
Obierz i pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez ok. 5-6 minut przygotowane wcześniej warzywa. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej całość bulionem (polecam wodę + bulion warzywny ze słoiczka ew. domowy rosół). Gotuj ok. 20-30 minut (do miękkości). Gotową zupę zblenduj i dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Przygotuj tosty – na kromkę chleba nałóż ser, przykryj drugą kromką i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni. Zupę przelej do miski i posyp natką pietruszki. Podaj z grzankami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 330kcal
Białko: 13,7g
Tłuszcze: 9,9g
Węglowodany: 48,7g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol