Blog
Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym
Składniki (1 porcja):
- 200 g bakłażana
- 10 g oliwy z oliwek
- 100 g mięsa mielonego z indyka
- 45 g marchewki
- 75 g papryki czerwonej
- 50 g cebuli
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 5 g erytrytolu
- 60 g tartej mozzarelli
- 100 g passaty pomidorowej
- Pietruszka
Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym – opis przygotowania:
Bakłażana pokrój wzdłuż w cienkie plastry, posyp solą, pieprzem i skrop 1/2 porcji oliwy. Smaż na patelni z dwóch stron lub upiecz w piekarniku. Marchew zatrzyj na tarce, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni, na pozostałej porcji oliwy. Dodaj mięso, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, czosnek, paprykę słodką i słodzidło, podsmaż. Passatę wymieszaj z bazylią, solą i czosnkiem. Połowę plastrów bakłażana ułóż w naczyniu żaroodpornym, na to dodaj połowę porcji farszu, posyp 1/2 porcji startego sera. Przykryj pozostałymi plastrami, na wierzch nałóż pozostałą ilość farszu i posyp pozostałym serem. Podlej sosem z passaty. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach. Posyp świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 569kcal
Białko: 4,2g
Tłuszcze: 29,4g
Węglowodany: 45,8g
SMACZNEGO! :)
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol