Składniki
- 200 g piersi kurczaka
- 200 g szpinaku
- 10g oliwy
- 140 g papryki czerwonej
- 100 g cebuli
- 120 g makaronu penne
- 50 g serka śmietankowego
- 15 g parmezanu
- 30 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
- Mielona słodka papryka/ papryka wędzona, mielona papryka chili, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz
Toskański makaron z kurczakiem – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez chwilę na oliwie razem z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą. Następnie duś do momentu aż warzywa staną się miękkie. Dodaj odsączone z oliwy suszone pomidory i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj szpinak, serek i 1/2 porcji parmezanu, całość wymieszaj i duś do czasu aż szpinak zwiędnie. Wymieszaj z ugotowanym makaronem. Danie przełóż na talerz, posyp pozostałym parmezanem.