Składniki (2 porcje):
- 200 g piersi kurczaka
- 200 g szpinaku
- 10g oliwy
- 140 g papryki czerwonej
- 100 g cebuli
- 120 g makaronu penne
- 50 g serka śmietankowego
- 15 g parmezanu
- 30 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
- Mielona słodka papryka/ papryka wędzona, mielona papryka chili, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz
Toskański makaron z kurczakiem – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez chwilę na oliwie razem z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą. Następnie duś do momentu aż warzywa staną się miękkie. Dodaj odsączone z oliwy suszone pomidory i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj szpinak, serek i 1/2 porcji parmezanu, całość wymieszaj i duś do czasu aż szpinak zwiędnie. Wymieszaj z ugotowanym makaronem. Danie przełóż na talerz, posyp pozostałym parmezanem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 552,1 kcal
Białko: 42,2g
Tłuszcze: 19,1g
Węglowodany: 48g
6 komentarzy do “Przepis na toskański makaron z kurczakiem”
Cześć 🙂 na ile porcji jest przepis?
Hej, na dwie porcje 🙂
Wygląda pysznie 🤤
Czy wartości odżywcze podane są na 1 porcje?
Tak, przepis na 2 porcje a wartości odżywcze na 1 porcję 🙂
Hej. Czy ilość makaronu dotyczy suchego Czy po ugotowaniu ?
Suchego 🙂