Blog

toskański makaron z kurczakiem

Przepis na toskański makaron z kurczakiem

Składniki (2 porcje):

  • 200 g piersi kurczaka
  • 200 g szpinaku
  • 10g oliwy
  • 140 g papryki czerwonej
  • 100 g cebuli
  • 120 g makaronu penne
  • 50 g serka śmietankowego
  • 15 g parmezanu
  • 30 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
  • Mielona słodka papryka/ papryka wędzona, mielona papryka chili, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz

Toskański makaron z kurczakiem – opis przygotowania:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez chwilę na oliwie razem z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą. Następnie duś do momentu aż warzywa staną się miękkie. Dodaj odsączone z oliwy suszone pomidory i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj szpinak, serek i 1/2 porcji parmezanu, całość wymieszaj i duś do czasu aż szpinak zwiędnie. Wymieszaj z ugotowanym makaronem. Danie przełóż na talerz, posyp pozostałym parmezanem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 552,1 kcal
Białko: 42,2g
Tłuszcze: 19,1g
Węglowodany: 48g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

6 komentarzy do “Przepis na toskański makaron z kurczakiem

  1. Avatar Magda pisze:

    Cześć 🙂 na ile porcji jest przepis?

    1. Dominika Hatala Dominika Hatala pisze:

      Hej, na dwie porcje 🙂

  2. Avatar Asi pisze:

    Wygląda pysznie 🤤
    Czy wartości odżywcze podane są na 1 porcje?

    1. Dominika Hatala Dominika Hatala pisze:

      Tak, przepis na 2 porcje a wartości odżywcze na 1 porcję 🙂

  3. Avatar Nana pisze:

    Hej. Czy ilość makaronu dotyczy suchego Czy po ugotowaniu ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁