Tagliatelle z warzywami to pomysł na wegetariański obiad w 20 minut. Jest to dobra okazja, by zużyć z lodówki wszystkie niewykorzystane wcześniej warzywa i zrobić pyszne, ekspresowe danie. Ja skorzystałam z cukinii, papryki, szpinaku i suszonych pomidorów, ale możesz użyć swoich ulubionych produktów. Jeśli nie lubisz wegetariańskich posiłków – możesz dodać kurczaka pokrojonego w kostkę.
Składniki (1 porcja):
- 70g makaronu Tagliatelle
- 1/2 cukini
- 1/2 papryki czerownej
- 100g świeżego szpinaku
- 2 plastry suszonych pomidorów
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- szczypta kurkumy
- przyprawy, do smaku: sól, pieprz
- opcjonalnie: posiekany szczypiorek
Tagliatelle z warzywami- opis przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Odmierzamy odpowiednią ilość makaronu, wrzucamy do garnka i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (10-12 minut). W międzyczasie myjemy warzywa. Na patelni rozgrzewamy olej. Kroimy w kostkę paprykę oraz cukinię. Dodajemy na patelnie i wszystko razem mieszamy. Po chwili dodajemy świeży szpinak i mieszamy, aż zwiędnie. Suszone pomidory kroimy w paski, szczypiorek siekamy. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajmy do potrawy. Wszystko razem mieszamy, dodając suszone pomidory. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, przyprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Całość mieszamy i wykładamy na talerze, posypując szczypiorkiem.
Tagliatelle z warzywami:
- Kaloryczność: 486kcal
- Białko: 19,9g
- Tłuszcze: 14,1g
- Węglowodany: 79,9g
- Błonnik: 15,7g
Smacznego! 🙂