Blog

Tagliatelle z warzywami – przepis

Tagliatelle z warzywami to pomysł na wegetariański obiad w 20 minut. Jest to dobra okazja, by zużyć z lodówki wszystkie niewykorzystane wcześniej warzywa i zrobić pyszne, ekspresowe danie. Ja skorzystałam z cukinii, papryki, szpinaku i suszonych pomidorów, ale możesz użyć swoich ulubionych produktów. Jeśli nie lubisz wegetariańskich posiłków – możesz dodać kurczaka pokrojonego w kostkę.

 

Składniki (1 porcja):

  • 70g makaronu Tagliatelle
  • 1/2 cukini
  • 1/2 papryki czerownej
  • 100g świeżego szpinaku
  • 2 plastry suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • szczypta kurkumy
  • przyprawy, do smaku: sól, pieprz
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek

 

Tagliatelle z warzywami-  opis przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Odmierzamy odpowiednią ilość makaronu, wrzucamy do garnka i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (10-12 minut). W międzyczasie myjemy warzywa. Na patelni rozgrzewamy olej. Kroimy w kostkę paprykę oraz cukinię. Dodajemy na patelnie i wszystko razem mieszamy. Po chwili dodajemy świeży szpinak i mieszamy, aż zwiędnie. Suszone pomidory kroimy w paski, szczypiorek siekamy. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajmy do potrawy. Wszystko razem mieszamy, dodając suszone pomidory. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, przyprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Całość mieszamy i wykładamy na talerze, posypując szczypiorkiem.

Tagliatelle z warzywami:

  • Kaloryczność: 486kcal
  • Białko: 19,9g
  • Tłuszcze: 14,1g
  • Węglowodany: 79,9g
  • Błonnik: 15,7g

Smacznego! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁