Mini serniczki z galaretką i malinami to świetny pomysł na szybki deser. gdy nie chcesz robić całej blaszki ciasta.
Możesz wykonać ile porcji chcesz i nic nie będzie zalegało w lodówce. Deser składa się tylko z 3-4 składników, dostępnych w każdym sklepie, więc można go zrobić w każdej wolnej chwili. Tym razem do wykonania serniczków z galaretką użyłam zwykłego twarogu w kostce, ale zawsze możesz użyć twarogu zmielonego w wiaderku – ma gładszą konsystencję.
Składniki (4 porcje):
- 2 kostki twarogu półtłustego
- 2 galaretki truskawkowe
- maliny
- opcjonalnie: ksylitol/erytrytol lub inne słodzidło, w przypadku zakupu galaretki bez cukru.
Serniczki z galaretką i malinami – opis przygotowania:
Galaretkę wsyp do garnka i zalej 250ml wrzątku, wymieszaj dokładnie i poczekaj aż ostygnie. Gdy będzie już chłodna, zmiksuj ją z całym twarogiem, a następnie przełóż całą masę do 4 miseczek/pojemników/słoiczków. Odstaw do lodówki na 30minut. Po tym czasie wyłóż na górę owoce. Wsyp drugą galaretkę do garnka i ponownie zalej 250ml wrzątku, wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wylej po równo do każdego słoiczka i odstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Gdy całość „stwardnieje” – serniczki z galaretką będą gotowe.
Jeden komentarz do “Serniczki z galaretką i malinami”
W wartościach odżywczych to węgle chyba zamienione z białkiem są 😉 fajny, prosty przepis. Będę testował.