Blog
Sałatka śródziemnomorska z halloumi i orzo
Składniki (1 porcja):
- 50 g makaronu orzo
- 50 g sera halloumi
- 40 g ogórka zielonego
- 30 g oliwek
- 25 g cebuli czerwonej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- Pietruszka
- Koperek
- 10 g oliwy z oliwek
- 10 g musztardy
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
Sałatka śródziemnomorska z halloumi i orzo – opis przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni na złoty kolor. Ogórka i oliwki pokrój w plastry, cebulę w kostkę, pomidorki na połówki. Do miski dodaj makaron, ser, warzywa i drobno posiekane zioła. Przygotuj sos – oliwę wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Polej całość sosem i wymieszaj.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 531kcal
Białko: 21,4g
Tłuszcze: 27,6g
Węglowodany: 50,3g
SMACZNEGO! :)
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol