Risotto cukiniowe z burratą

Risotto cukiniowe z burratą

Składniki (2 porcje):

  • 600 g cukinii
  • 100 g cebuli
  • 100 g ryżu basmati
  • 30 g parmezanu
  • 375 g bulionu warzywnego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 165 g burraty

Risotto cukiniowe z burratą – opis przygotowania:

Cebulę pokrój w kostkę, 1/2 porcji cukinii zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa. Gdy warzywa będą miękkie dodaj ryż, chwilę podsmaż a następnie zalej całość bulionem, dodaj sól i pieprz. Gotuj ok. 10-12 minut, do momentu, gdy ryż będzie miękki. W tym czasie, pozostałą cukinię pokrój w plastry i podsmaż na drugiej patelni do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. Parmezan zetrzyj na tarce.  Do gotowego risotto dodaj połowę parmezanu i wymieszaj. Risotto przełóż na talerz, na wierzch połóż cukinię, burratę i parmezan.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 584kcal
Białko: 22,7g
Tłuszcze: 29,9g
Węglowodany: 56,2g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.