Blog
Risotto cukiniowe z burratą
Składniki (2 porcje):
- 600 g cukinii
- 100 g cebuli
- 100 g ryżu basmati
- 30 g parmezanu
- 375 g bulionu warzywnego
- 10 g oliwy z oliwek
- 165 g burraty
Risotto cukiniowe z burratą – opis przygotowania:
Cebulę pokrój w kostkę, 1/2 porcji cukinii zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa. Gdy warzywa będą miękkie dodaj ryż, chwilę podsmaż a następnie zalej całość bulionem, dodaj sól i pieprz. Gotuj ok. 10-12 minut, do momentu, gdy ryż będzie miękki. W tym czasie, pozostałą cukinię pokrój w plastry i podsmaż na drugiej patelni do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. Parmezan zetrzyj na tarce. Do gotowego risotto dodaj połowę parmezanu i wymieszaj. Risotto przełóż na talerz, na wierzch połóż cukinię, burratę i parmezan.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 584kcal
Białko: 22,7g
Tłuszcze: 29,9g
Węglowodany: 56,2g
SMACZNEGO! :)
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol