Placki bananowe to jeden z moich ulubionych przepisów śniadaniowych. Czas przygotowania zajmuje jedyne 10 minut i mamy gotowe pyszne i pożywne śniadanie. Do placków polecam dodatek jogurtu naturalnego i sezonowych owoców. Można podać je także z dobrej jakości dżemem lub syropem klonowym.
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 50ml mleka
- 20g mąki
- 10g nasion chia
- 10g wiórki kokosowe
- 1 dojrzały banan
- łyżka oleju rzepakowego
Placki bananowe – opis przygotowania:
Dojrzałego banana obierz ze skórki i zgnieć widelcem na talerzu. Do miseczki wbij jajko, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę, nasiona chia oraz wiórki kokosowe. Dodaj zgniecionego banana i wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Uformuj 4-6 placków i smaż po 3-4 minuty z obu stron. Podawaj z jogurtem naturalny i świeżymi owocami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 426kcal
Białko: 12,7g
Tłuszcze: 21,8g
Węglowodany: 49,5g
SMACZNEGO! 🙂