Placki bananowe – przepis

Placki bananowe to jeden z moich ulubionych przepisów śniadaniowych. Czas przygotowania zajmuje jedyne 10 minut i mamy gotowe pyszne i pożywne śniadanie. Do placków polecam dodatek jogurtu naturalnego i sezonowych owoców. Można podać je także z dobrej jakości dżemem lub syropem klonowym.

 

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 50ml mleka
  • 20g mąki
  • 10g nasion chia
  • 10g wiórki kokosowe
  • 1 dojrzały banan
  • łyżka oleju rzepakowego

 

Placki bananowe – opis przygotowania:

Dojrzałego banana obierz ze skórki i zgnieć widelcem na talerzu. Do miseczki wbij jajko, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę, nasiona chia oraz wiórki kokosowe. Dodaj zgniecionego banana i wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Uformuj 4-6 placków i smaż po 3-4 minuty z obu stron. Podawaj z jogurtem naturalny i świeżymi owocami.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 426kcal
Białko: 12,7g
Tłuszcze: 21,8g
Węglowodany: 49,5g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.