Kolejna sezonowa propozycja z wykorzystaniem szparagów – omlet idealny na śniadanie lub kolację!
Składniki (1 porcja):
- 4-5 szparagów
- 2 jajka
- 15g parmezanu
- 3g oleju rzepakowego
- sól, pieprz, czosnek, szczypiorek
- 2 kromki chleba żytniego
Omlet ze szparagami i parmezanem – opis przygotowania:
Szparagi umyj, odłam twarde końce a następnie pokrój je w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż szparagi do miękkości. Do miski wbij jajka, dodaj sól, pieprz, czosnek granulowany, dokładnie je wymieszaj, a następnie wlej na patelnię. Dodaj plastry parmezanu i przykryj patelnię pokrywką – smaż z jednej strony, aż do całkowitego ścięcia się omletu. Podaj ze świeżym szczypiorkiem i grzankami z chleba żytniego.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 448kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 41g
SMACZNEGO! 🙂