Makaron z łososiem i szpinakiem – przepis

Makaron z łososiem i szpinakiem to pomysł na pyszny i zdrowy obiad w 15-20 minut.
Łosoś jest popularną rybą morską. Obfituje ona przede wszystkim w kwasy omega-3, niezbędne
egzogenne aminokwasy, pełnowartościowe białko, witaminy A, B, D i E a także w wapń, cynk, żelazo magnez i fosfor.

Składniki (1 porcja):

  •  100g łososia
  •  5g oleju
  •  60g makaronu penne
  •  100g świeżego szpinaku baby
  •  50ml śmietany 30%
  •  przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, kurkuma

Makaron z łososiem i szpinakiem – opis przygotowania:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kawałek łososia umyj, przypraw solą i pieprzem,

zawiń w folię i piecz 10-12 minut w 180 stopniach, lub przygotuj go na parze.

W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj szpinak i mieszaj, aż zwiędnie.

Do szpinaku dodaj ugotowany makaron. Łososia wyciągnij na talerz i pokrój go na mniejsze kawałki.

Dodaj na patelnię. Wszystko razem wymieszaj i wlej śmietanę. Przypraw do smaku solą, pieprzem,

czosnkiem granulowanym i papryką słodką.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 632kcal
Białko: 32,7g
Tłuszcze: 36g
Węglowodany: 49,1g

Smacznego! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *