Blog
Makaron z łososiem i szpinakiem – przepis
Makaron z łososiem i szpinakiem to pomysł na pyszny i zdrowy obiad w 15-20 minut.
Łosoś jest popularną rybą morską. Obfituje ona przede wszystkim w kwasy omega-3, niezbędne
egzogenne aminokwasy, pełnowartościowe białko, witaminy A, B, D i E a także w wapń, cynk, żelazo magnez i fosfor.
Składniki (1 porcja):
- 100g łososia
- 5g oleju
- 60g makaronu penne
- 100g świeżego szpinaku baby
- 50ml śmietany 30%
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, kurkuma
Makaron z łososiem i szpinakiem – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kawałek łososia umyj, przypraw solą i pieprzem,
zawiń w folię i piecz 10-12 minut w 180 stopniach, lub przygotuj go na parze.
W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj szpinak i mieszaj, aż zwiędnie.
Do szpinaku dodaj ugotowany makaron. Łososia wyciągnij na talerz i pokrój go na mniejsze kawałki.
Dodaj na patelnię. Wszystko razem wymieszaj i wlej śmietanę. Przypraw do smaku solą, pieprzem,
czosnkiem granulowanym i papryką słodką.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 632kcal
Białko: 32,7g
Tłuszcze: 36g
Węglowodany: 49,1g
Smacznego! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol