Makaron z łososiem i szpinakiem to pomysł na pyszny i zdrowy obiad w 15-20 minut.
Łosoś jest popularną rybą morską. Obfituje ona przede wszystkim w kwasy omega-3, niezbędne
egzogenne aminokwasy, pełnowartościowe białko, witaminy A, B, D i E a także w wapń, cynk, żelazo magnez i fosfor.
Składniki (na 1 porcję):
- 100g łososia
- 5g oleju
- 60g makaronu penne
- 100g świeżego szpinaku baby
- 50ml śmietany 30%
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, kurkuma
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kawałek łososia umyj, przypraw solą i pieprzem,
zawiń w folię i piecz 10-12 minut w 180 stopniach, lub przygotuj go na parze.
W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj szpinak i mieszaj, aż zwiędnie.
Do szpinaku dodaj ugotowany makaron. Łososia wyciągnij na talerz i pokrój go na mniejsze kawałki.
Dodaj na patelnię. Wszystko razem wymieszaj i wlej śmietanę. Przypraw do smaku solą, pieprzem,
czosnkiem granulowanym i papryką słodką.
Wartość odżywcza:
- Kaloryczność: 632kcal
- Białko: 32,7g
- Tłuszcze: 36g
- Węglowodany: 49,1g
- Błonnik: 7,72g
Jak widać makaron z łososiem i szpinakiem wykonasz w zaledwie kilka minut, a dostarczysz organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych.
Smacznego! 🙂