Poniedziałek to u mnie dzień w którym mam najwięcej spraw na głowie i potrzebuję wtedy ugotować coś na prawdę ekspresowego! Jeśli tak jak ja – chcesz przygotować pyszny obiad w 15 minut to zapraszam Cię po przepis na makaron po chińsku z kurczakiem. Wszystkie składniki podane są na 4 porcje, więc jeśli przygotowujesz obiad dla dwóch osób, to możesz od razu zrobić go na dwa dni i zaoszczędzić jeszcze więcej czasu 🙂
Makaron po chińsku z kurczakiem
Składniki:
- 300g piersi z kurczaka
- 250g makaronu chińskiego
- Paczka mrożonej mieszanki chińskich warzyw – ja polecam Asia Flavour z Biedronki (750g)
- Łyżka oleju rzepakowego
- Sos sojowy, pieprz
- Opcjonalnie: 2 łyżki oleju sezamowego, łyżka sosu sriracha, biały sezam, orzeszki arachidowe
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej a następnie go podsmaż. Na drugiej suchej patelni podduś całą paczkę mrożonych chińskich warzyw. W międzyczasie ugotuj makaron – zgodnie z instrukcją na opakowaniu (2-5min). Gdy warzywa zmiękną dodaj kurczaka, odcedzony makaron i całość wymieszaj. Dodaj sos sojowy(ok. 2-3 łyżki) i przypraw do smaku. W tym momencie polecam dodać 2 łyżki oleju sezamowego, łyżkę sosu sriracha, biały sezam i orzeszki arachidowe – są to produkty opcjonalne, ale świetnie podkręcają smak tej potrawy.
Kaloryczność: 1523kcal (jedna porcja 380kcal)
Białka: 106g (jedna porcja 26,5g)
Tłuszcze: 20,1g (jedna porcja 5g)
Węglowodany: 216,7g (jedna porcja 54,2g)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Wygląda obłędnie, wypróbuję na pewno
Muszę spróbować.
Wydaje się idealnym przepisem na pierwszy kontakt z chińszczyzną.
Bardzo dobre! Robię już 5 raz i obłędne! Polecam podkręcić smak zgodnie z przepisem.
Zrobiłam dziś pierwszy raz … to jest obłędne danie 🙂
Robię już któryś raz, pyszne i proste danie. Dzięki za ten genialny przepis 🙂
Dzień dobry,
super przepis, robiłam dwa razy 🙂 Jednak za każdym razem musiałam dodawać powiększoną ilość przypraw. Pojęcia nie miałam jak przygotować chiński makaron, a ten przepis mi w tym bardzo pomógł. polecam 😉
Bardzo smaczne. Wsypałem pestki słonecznika. Dałem dużo więcej sosu sojowego (9 łyżek), a i tak uważam, że można by dać więcej. Łyżka sosu Sriracha fajnie poprawiła pikantność:) Asia Flavour z biedry są na prawdę smaczne i niczego tam nie brakuje.
Korzystam z przepisu od dawna. Polecam dodać imbir i chilli 🙂