Blog

Grzanki z awokado i jajkiem w koszulce – przepis

Grzanki z awokado i jajkiem w koszulce to jedna z moich ulubionych propozycji na kolację. Z dodatkiem świeżych pomidorków daje nam przepyszny, zdrowy posiłek, który na pewno Wam zasmakuje. Jeśli nie chcesz przygotowywać jajek w koszulkach, równie dobrze możesz je ugotować na miękko lub na twardo.Do pasty z awokado opcjonalnie możesz dodać też sok z limonki bądź cytryny.

 

Składniki:

  • 2 kromki chleba
  • 1/2 awokado
  • 2 jajka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Grzanki z awokado i jajkiem w koszulce – opis przygotowania:

Awokado (koniecznie musi być dojrzałe) przekrój na pół i jedną połówkę wydrąż do miseczki, a następnie zgnieć widelcem na pastę. Dopraw do smaku (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym). Chleb podsmaż na suchej patelni z obu stron lub w tosterze. W małym garnku zagotuj ok. 1l wody z łyżką octu. Jajka wbij pojedynczo do miseczek. Gdy woda zacznie sie gotować, zmniejsz moc kuchenki i delikatnie wlej jajko do środka. Od razu delikatnie naprowadzając je łyżką, tak, aby uformowało się w jedną całość- gotuj tak 3 minuty. Następnie w ten sam sposób przygotuj drugie jajko. Na chleb wyłóż pastę z awokado, jajka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Najłatwiej spożyć nożem i widelcem.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 417kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 22,7g
Węglowodany: 29,5g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁