Grzanki z awokado i jajkiem w koszulce to jedna z moich ulubionych propozycji na kolację. Z dodatkiem świeżych pomidorków daje nam przepyszny, zdrowy posiłek, który na pewno Wam zasmakuje. Jeśli nie chcesz przygotowywać jajek w koszulkach, równie dobrze możesz je ugotować na miękko lub na twardo.Do pasty z awokado opcjonalnie możesz dodać też sok z limonki bądź cytryny.
Składniki:
- 2 kromki chleba
- 1/2 awokado
- 2 jajka
- kilka pomidorków koktajlowych
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Grzanki z awokado i jajkiem w koszulce – opis przygotowania:
Awokado (koniecznie musi być dojrzałe) przekrój na pół i jedną połówkę wydrąż do miseczki, a następnie zgnieć widelcem na pastę. Dopraw do smaku (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym). Chleb podsmaż na suchej patelni z obu stron lub w tosterze. W małym garnku zagotuj ok. 1l wody z łyżką octu. Jajka wbij pojedynczo do miseczek. Gdy woda zacznie sie gotować, zmniejsz moc kuchenki i delikatnie wlej jajko do środka. Od razu delikatnie naprowadzając je łyżką, tak, aby uformowało się w jedną całość- gotuj tak 3 minuty. Następnie w ten sam sposób przygotuj drugie jajko. Na chleb wyłóż pastę z awokado, jajka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Najłatwiej spożyć nożem i widelcem.