Nieprzyzwoicie pyszna propozycja na owsiankę – w mocno czekoladowej wersji z dodatkiem banana, malin i chrupiących orzechów. Owsianka ta stanowi pełnowartościowy posiłek, który syci na długo. To ostatnio jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych.
Składniki (1 porcja):
- 40g płatków owsianych
- 200ml mleka 1,5%
- 1/2 skyru naturalnego lub 20g odżywki białkowej
- 60g mrożonych malin
- 1/2 banana
- 10g erytrytolu
- 5g kakao
- Kostka gorzkiej czekolady
- Kostka białej czekolady (lub łyżeczka kremu z białej czekolady)
- 5g orzechów nerkowca
Czekoladowa owsianka z bananem i malinami – opis przygotowania:
W garnku zagotuj mleko. Do miseczki odmierz płatki, erytrytol, kakao, gorzką czekoladę. Gdy mleko zacznie się gotować wsyp zawartość miseczki, zmniejsz moc kuchenki i gotuj przez chwilę cały czas mieszając, aż do wchłonięcia mleka. Wyłącz kuchenkę. Dodaj odżywkę białkową lub skyr i wymieszaj. Przełóż owsiankę do miski, dodaj pokrojonego banana, odmrożone maliny, pokruszone orzechy i kostkę białej czekolady (lub krem z białej czekolady).
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 487kcal
Białko: 24,9g
Tłuszcze: 13,3g
Węglowodany: 62,1g