Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Czekoladowa jaglanka z bananem i malinami – przepis
Składniki (1 porcja):
- 50g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- Słodzidło: np. erytrytol do smaku
- 1 banan
- 50g malin mrożonych
Czekoladowa jaglanka z bananem i malinami – opis przygotowania:
Kaszę jaglaną wsyp na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie wsyp do garnka i zalej mlekiem. Cały czas mieszając, poczekaj aż mleko się zagotuje. Zmniejsz moc kuchenki, przykryj garnek i gotuj ok 12-15minut na niskiej mocy. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całe mleko. Dodaj kakao, czekoladę i całość wymieszaj – jaglanka powinna przybrać kolor kakaowy. Dosłódź do smaku ulubionym słodzidłem i podaj z dowolnymi owocami – u mnie z bananem i rozdrobnionymi malinami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 534kcal
Białko: 20,5g
Tłuszcze: 15,5g
Węglowodany: 91,2g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol