Składniki (1 porcja):
- 50g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- Słodzidło: np. erytrytol do smaku
- 1 banan
- 50g malin mrożonych
Czekoladowa jaglanka z bananem i malinami – opis przygotowania:
Kaszę jaglaną wsyp na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie wsyp do garnka i zalej mlekiem. Cały czas mieszając, poczekaj aż mleko się zagotuje. Zmniejsz moc kuchenki, przykryj garnek i gotuj ok 12-15minut na niskiej mocy. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całe mleko. Dodaj kakao, czekoladę i całość wymieszaj – jaglanka powinna przybrać kolor kakaowy. Dosłódź do smaku ulubionym słodzidłem i podaj z dowolnymi owocami – u mnie z bananem i rozdrobnionymi malinami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 534kcal
Białko: 20,5g
Tłuszcze: 15,5g
Węglowodany: 91,2g
SMACZNEGO! 🙂