Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

Składniki (5 porcji):

  • 5 jabłek

  • 275 g ciasta francuskiego

  • 20 g cynamonu

  • 20 g erytrytolu

  • 10 g oliwy z oliwek

  • 1 jajko

  • aromat waniliowy (opcjonalnie)

Ciastka francuskie z jabłkami – opis przygotowania:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, wymieszaj z erytrytolem, cynamonem i kilkoma kropelkami aromatu waniliowego. Jabłka podsmaż przez chwilę na oliwie, a następnie duś przez ok. 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Deskę podsyp mąką, aby ciasto nie przykleiło się do jej powierzchni. Ciasto francuskie pokrój na 5 długich pasków. Na 1/2 długości każdego z pasków ułóż porcje jabłek. Przykryj pozostałą częścią paska, złącz boki widelcem, aby nadzienie nie wypłynęło. Piecz przez około 25 minut w 180 stopniach.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 326kcal
Białko: 4,9g
Tłuszcze: 16,4g
Węglowodany: 34,6g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.