Blog

Ciastka francuskie z jabłkami – przepis

Co powiecie na pyszny i szybki sezonowy deser?

Dzisiaj przygotowałam przepis na ciastka francuskie z prażonymi jabłkami i cynamonem – deser ten pachnie jesienią a jego przygotowanie trwa kilka minut + czas pieczenia.

 

Składniki (8 sztuk)

  • 3-4 jabłka
  • 1 ciasto francuskie light
  • 2-3 łyżeczki ksylitolu
  • cynamon
  • opcjonalnie: krem z białej czekolady

 

Ciastka francuskie z jabłkami – opis przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do garnka i chwilę dusimy z dodatkiem ksylitolu, cynamonu i odrobiny wody. Ciasto francuskie przetnij na 8 kawałków i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj kremem z białej czekolady (zostawiając wolne brzegi) i nałóż jabłka. Brzegi możesz posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 25-30 minut w 180 stopniach (góra-dół) i gotowe.

1 ciastko z kremem biała czekolada ma ok. 180-190kcal a bez kremu 150kcal.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk