Co powiecie na pyszny i szybki sezonowy deser?
Dzisiaj przygotowałam przepis na ciastka francuskie z prażonymi jabłkami i cynamonem – deser ten pachnie jesienią a jego przygotowanie trwa kilka minut + czas pieczenia.
Składniki (8 sztuk)
- 3-4 jabłka
- 1 ciasto francuskie light
- 2-3 łyżeczki ksylitolu
- cynamon
- opcjonalnie: krem z białej czekolady
Ciastka francuskie z jabłkami – opis przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do garnka i chwilę dusimy z dodatkiem ksylitolu, cynamonu i odrobiny wody. Ciasto francuskie przetnij na 8 kawałków i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj kremem z białej czekolady (zostawiając wolne brzegi) i nałóż jabłka. Brzegi możesz posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 25-30 minut w 180 stopniach (góra-dół) i gotowe.
1 ciastko z kremem biała czekolada ma ok. 180-190kcal a bez kremu 150kcal.