Blog
- Desery
- Dominika Hatala
Ciastka francuskie z jabłkami – przepis
Co powiecie na pyszny i szybki sezonowy deser?
Dzisiaj przygotowałam przepis na ciastka francuskie z prażonymi jabłkami i cynamonem – deser ten pachnie jesienią a jego przygotowanie trwa kilka minut + czas pieczenia.
Składniki (8 sztuk)
- 3-4 jabłka
- 1 ciasto francuskie light
- 2-3 łyżeczki ksylitolu
- cynamon
- opcjonalnie: krem z białej czekolady
Ciastka francuskie z jabłkami – opis przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do garnka i chwilę dusimy z dodatkiem ksylitolu, cynamonu i odrobiny wody. Ciasto francuskie przetnij na 8 kawałków i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj kremem z białej czekolady (zostawiając wolne brzegi) i nałóż jabłka. Brzegi możesz posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 25-30 minut w 180 stopniach (góra-dół) i gotowe.
1 ciastko z kremem biała czekolada ma ok. 180-190kcal a bez kremu 150kcal.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol