Ciabbata na ciepło z pomidorkami i burratą
Ostatnio mam fazę na burratę – jak jeszcze nie jedliście to polecam spróbować! Jest dostępna w stałej ofercie w Biedronce i w Lidlu, więc nie powinniście mieć problemów z jej znalezieniem.
Mam dzisiaj propozycję na pyszną kolację lub śniadanie właśnie z wykorzystaniem burraty – ciepła ciabbata z pomidorkami i burratą. Gwarantuję, że to szybki i zarazem pyszny przepis!
Składniki (1 porcja):
- 1 ciabatta
- 1/2 burraty (62g)
- 12-15 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Świeża bazylia
- Sól, pieprz, oregano
Ciabbata na ciepło z pomidorkami i burratą – opis przygotowania:
Pomidorki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na łyżeczce oliwy z dodatkiem soli, pieprzu i oregano. Na drugiej, suchej patelni podgrzewamy przekrojoną na pół ciabattę. Na ciepłą ciabattę nakładamy pomidorki, na to kawałki burraty (musi być prosto z lodówki, wtedy się nie rozleje) i świeża bazylia.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 430kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 20,5g
Węglowodany: 45,2g