
Blog
Burger z szarpanym kurczakiem – przepis
Składniki (1 porcja):
- 100 g piersi kurczaka
- kajzerka wieloziarnista
- 50 ml wody
- 20 g cebuli
- 30 g majonezu wegańskiego/ lekkiego
- 15 g keczupu
- Sok z cytryny
- Rukola
- 12 g miodu
- 5 g oleju
- Mielona słodka papryka, papryka wędzona, chili, sól, pieprz
Burger z szarpanym kurczakiem – opis przygotowania:
Pierś kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż na oleju z solą i pieprzem. Następnie poszarp kawałki mięsa przy pomocy dwóch widelców. Na patelnię dodaj, wodę, keczup, sok z cytryny, miód i przyprawy. Płyn doprowadź do wrzenia, całość mieszaj do czasu, aż sos stanie się gęsty. Bułkę przekrój na pół (możesz podgrzać ją wcześniej w piekarniku), spód posmaruj majonezem, dodaj szarpane mięso i warzywa, przykryj pozostałą połówką.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 480 kcal
Białko: 27,9 g
Tłuszcze: 18,3 g
Węglowodany: 48,3 g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol