Burger z szarpanym kurczakiem

Burger z szarpanym kurczakiem – przepis

Składniki (1 porcja):

  • 100 g piersi kurczaka
  • kajzerka wieloziarnista
  • 50 ml wody
  • 20 g cebuli
  • 30 g majonezu wegańskiego/ lekkiego
  • 15 g keczupu
  • Sok z cytryny
  • Rukola
  • 12 g miodu
  • 5 g oleju
  • Mielona słodka papryka, papryka wędzona, chili, sól, pieprz

 

Burger z szarpanym kurczakiem – opis przygotowania:

Pierś kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż na oleju z solą i pieprzem. Następnie poszarp kawałki mięsa przy pomocy dwóch widelców. Na patelnię dodaj, wodę, keczup, sok z cytryny, miód i przyprawy. Płyn doprowadź do wrzenia, całość mieszaj do czasu, aż sos stanie się gęsty. Bułkę przekrój na pół (możesz podgrzać ją wcześniej w piekarniku), spód posmaruj majonezem, dodaj szarpane mięso i warzywa, przykryj pozostałą połówką.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 480 kcal
Białko: 27,9 g
Tłuszcze: 18,3 g
Węglowodany: 48,3 g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *