Zupa z warzywami i białą fasolką – przepis

Przepis na szybką, smaczną i pożywną zupkę, w której jesteśmy w stanie przemycić sporo warzyw. Jeśli masz problem z wkomponowaniem ich do swojej diety to zupy mogą być idealnym sposobem dla Ciebie. W zupie wykorzystałam białą fasolkę – są to warzywa strączkowe, które też powinny mieć miejsce w naszej diecie. Sprawdzi się zarówno na drugie śniadanie, obiad jak i na kolację.

 

Składniki (4 porcje):

  • 15g oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 puszka fasolki białej
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

 

Zupa z warzywami i białą fasolką – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzej oliwę. Pokrój w drobną kostkę cebulkę i czosnek a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor. W międzyczasie pokrój w kostkę ziemniaka, marchewkę oraz cukinię, dodaj na patelnię. Posiekaj białą kapustę i dodaj na patelnię. Całość wymieszaj i podsmażaj do miękkości. Dodaj 2 liście laurowe, puszkę pomidorów z puszki i 1l bulionu warzywnego. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj przepłukaną fasolkę z puszki, przypraw całość do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i gotuj jeszcze kilka minut.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 205kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 26,5g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *