Przepis na szybką, smaczną i pożywną zupkę, w której jesteśmy w stanie przemycić sporo warzyw. Jeśli masz problem z wkomponowaniem ich do swojej diety to zupy mogą być idealnym sposobem dla Ciebie. W zupie wykorzystałam białą fasolkę – są to warzywa strączkowe, które też powinny mieć miejsce w naszej diecie. Sprawdzi się zarówno na drugie śniadanie, obiad jak i na kolację.
Składniki (4 porcje):
- 15g oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1l bulionu warzywnego
- 1 puszka fasolki białej
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Zupa z warzywami i białą fasolką – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę. Pokrój w drobną kostkę cebulkę i czosnek a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor. W międzyczasie pokrój w kostkę ziemniaka, marchewkę oraz cukinię, dodaj na patelnię. Posiekaj białą kapustę i dodaj na patelnię. Całość wymieszaj i podsmażaj do miękkości. Dodaj 2 liście laurowe, puszkę pomidorów z puszki i 1l bulionu warzywnego. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj przepłukaną fasolkę z puszki, przypraw całość do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i gotuj jeszcze kilka minut.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 205kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 26,5g
SMACZNEGO! 🙂