Zapiekane rożki z kurczakiem

Zapiekane rożki z kurczakiem

Składniki (6 porcji):

  • 150 g piersi kurczaka
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 150 g papryki
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 60 g mozzarelli tartej
  • 3 placki tortilli
  • 20 g sosu sriracha mayo
  • 40 ml soku z cytryny
  • Świeże zioła do dekoracji

 

Zapiekane rożki z kurczakiem – opis przygotowania:

Kurczaka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z przyprawami (sól, pieprz, czosnek, imbir, papryka słodka, kolendra), sokiem z cytryny i oliwą. Podsmaż na patelni, następnie zdejmij i dodaj warzywa, smaż jeszcze przez kilka minut. Wymieszaj mięso z warzywami i posiekanymi drobno ziołami. Placki tortilli przekrój na pół, posmaruj sosem, dodaj farsz i ser na ¼ powierzchni placka i zawiń do postaci rożka. Podsmażaj na suchej patelni do uzyskania przez tortillę złocistego koloru.

Wartości odżywcze (1 sztuka):

Kaloryczność: 138kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 4,5g
Węglowodany: 15g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.