
Blog
Sernik z truskawkami
Składniki (9 porcji):
- 120 g ciasteczek lotus
- 20 g masła
- 1000 g twarogu sernikowego
- 150 g jogurtu greckiego
- 75 g śmietanki 12 %
- 30 g erytrytolu
- 10 g mąki
- 1 jajko
- 500 g truskawek
- 18 g soku z cytryny
- 8 g żelatyny
- 10 g skrobi ziemniaczanej
Sernik z truskawkami – opis przygotowania:
Ciasteczka rozgnieć i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi spód naczynia. Piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 8 minut. Do miski dodaj twaróg, jogurt, śmietankę, 1/2 porcji słodzidła, mąkę i jajko, zmiksuj. Masę wylej na spód, piecz przez 45-50 minut w 160 stopniach. Truskawki pokrój w kostkę, dodaj do garnka wraz z sokiem z cytryny i pozostałym słodzidłem, gotuj przez kilka minut. Dodaj żelatynę i skrobię wymieszaną z odrobiną wody, wymieszaj. Kiedy masa truskawkowa ostygnie, dodaj ją na wierzch masy serowej. Schłodź w lodówce przez ok. 5 godzin. Pokrój na kawałki.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 249kcal
Białko: 15,2g
Tłuszcze: 11,5g
Węglowodany: 24,8g
SMACZNEGO! 🙂
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
Udostępnij:

Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol