Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Sałatka z pieczonym kalafiorem
Składniki (1 porcja):
- 150 g kalafiora
- 80 g ciecierzycy
- 15 g oliwy z oliwek
- 25 g cebuli czerwonej
- 40 g ogórka
- 70 g awokado
- 60 g jogurtu naturalnego
- 40 g rukoli
- Świeże zioła
Sałatka z pieczonym kalafiorem – opis przygotowania:
Kalafiora i ciecierzycę wymieszaj osobno z oliwą, papryką słodką, czosnkiem, kurkumą, solą i pieprzem. Piecz przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Przygotuj sos jogurtowy – jogurt wymieszaj z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Do miski dodaj rukolę, pokrojoną w pióra cebulę, pokrojonego w półplastry ogórka, ciecierzycę i pokrojone w plastry awokado. Całość polej sosem jogurtowym.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol