Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Składniki (1 porcja):

  • 150 g kalafiora
  • 80 g ciecierzycy
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 25 g cebuli czerwonej
  • 40 g ogórka
  • 70 g awokado
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 40 g rukoli
  • Świeże zioła

 

Sałatka z pieczonym kalafiorem – opis przygotowania:

 

Kalafiora i ciecierzycę wymieszaj osobno z oliwą, papryką słodką, czosnkiem, kurkumą, solą i pieprzem. Piecz przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Przygotuj sos jogurtowy – jogurt wymieszaj z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Do miski dodaj rukolę, pokrojoną w pióra cebulę, pokrojonego w półplastry ogórka, ciecierzycę i pokrojone w plastry awokado. Całość polej sosem jogurtowym.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 472 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 30 g
Węglowodany: 40 g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *