Przepis na sycącą i rozgrzewającą potrawkę z ciecierzycą!
Składniki (2 porcje):
- 250 g pieczarek
- 200 g ciecierzycy z zalewy
- 150 ml mlecza kokosowego
- 100 g szpinaku
- 100 g kaszy pęczak
- 1 cebula
- 10 g oleju
- 10 g nasion słonecznika
- sos sojowy, papryka słodka, czosnek, chili, sól, pieprz
- świeże zioła
Potrawka z ciecierzycą – opis przygotowania:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodaj pieczarki i podsmaż je do zarumienienia. Dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, szpinak i duś przez kilka minut. Dodaj przyprawy oraz sos sojowy – wymieszaj. Całość zalej mleczkiem kokosowym i duś przez około 7 – 10 minut. Możesz pogotować chwilę bez przykrycia, jeśli sos będzie zbyt rzadki. Gotową kaszę przełóż na talerz, dodaj potrawkę, posyp słonecznikiem oraz świeżymi ziołami.
Potrawka z ciecierzycą (1 porcja):
Kaloryczność: 588 kcal
Białko: 20,2g
Tłuszcze: 25,8g
Węglowodany: 60,2g
SMACZNEGO! 🙂