Pyszny, sezonowy posiłek, czyli placki z cukinii! Kto już robił z tym roku? ?
Składniki:
- 1 mniejsza cukinia
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- szczypiorek, koperek lub pietruszka
- odrobina mleka
- sól, pieprz, zioła toskańskie, czosnek
- 5g oleju rzepakowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Placki z cukinii – opis przygotowania:
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, posyp solą i zostaw na chwilę na sitku. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, sól, pieprz, czosnek, zioła toskańskie, szczypiorek i odrobinę mleka. Wymieszaj to dokładnie. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do powstałej masy, a następnie ponownie przemieszaj. Smaż na patelni z dodatkiem oleju, w postaci małych placków. Polecam smażyć na mniejszej mocy kuchenki, ale dłużej – wtedy placki są zrobione w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Gotowe placki przełóż na talerz, podaj z jogurtem greckim i szczypiorkiem.