Blog

Placki z cukinii – przepis

Pyszny, sezonowy posiłek, czyli placki z cukinii! Kto już robił z tym roku? ?

 

Składniki:

  • 1 mniejsza cukinia
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • szczypiorek, koperek lub pietruszka
  • odrobina mleka
  • sól, pieprz, zioła toskańskie, czosnek
  • 5g oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

 

Placki z cukinii – opis przygotowania:

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, posyp solą i zostaw na chwilę na sitku. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, sól, pieprz, czosnek, zioła toskańskie, szczypiorek i odrobinę mleka. Wymieszaj to dokładnie. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do powstałej masy, a następnie ponownie przemieszaj. Smaż na patelni z dodatkiem oleju, w postaci małych placków. Polecam smażyć na mniejszej mocy kuchenki, ale dłużej – wtedy placki są zrobione w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Gotowe placki przełóż na talerz, podaj z jogurtem greckim i szczypiorkiem.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 317kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 13,5g
Węglowodany: 36g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁