Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Placki z cukinii – przepis
Pyszny, sezonowy posiłek, czyli placki z cukinii! Kto już robił z tym roku? ?
Składniki:
- 1 mniejsza cukinia
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- szczypiorek, koperek lub pietruszka
- odrobina mleka
- sól, pieprz, zioła toskańskie, czosnek
- 5g oleju rzepakowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Placki z cukinii – opis przygotowania:
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, posyp solą i zostaw na chwilę na sitku. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, sól, pieprz, czosnek, zioła toskańskie, szczypiorek i odrobinę mleka. Wymieszaj to dokładnie. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do powstałej masy, a następnie ponownie przemieszaj. Smaż na patelni z dodatkiem oleju, w postaci małych placków. Polecam smażyć na mniejszej mocy kuchenki, ale dłużej – wtedy placki są zrobione w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Gotowe placki przełóż na talerz, podaj z jogurtem greckim i szczypiorkiem.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol