
Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Pita z kurczakiem – przepis
Składniki (2 porcje):
- 200 g piersi kurczaka
- 2 szt. (160 g) pszennej pity
- 100 g cebuli białej
- 50 g cebuli czerwonej
- 80 g ogórka zielonego
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 garści rukoli
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawa do gyrosa, sól, pieprz
Pita z kurczakiem – opis przygotowania:
Mięso pokrój w cienkie paski, dopraw solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Podsmaż na oleju wraz z posiekaną w pióra cebulą. Przygotuj tzatziki: wymieszaj jogurt grecki ze startym odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Pitę podgrzej w piekarniku, natnij i posmaruj sosem tzatziki. Do środka dodaj sałatę, kurczaka i czerwoną cebulę.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 433,3 kcal
Białko: 33,4 g
Tłuszcze: 9,3 g
Węglowodany: 49,3 g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
Jeden komentarz do “Pita z kurczakiem – przepis”
Bardzo dobry przepis