Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem

Składniki (1 porcja):

  • 50 g makaronu ryżowego
  • 100 g piersi kurczaka
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g orzeszków ziemnych
  • 75 g fasoli mung
  • 60 g sosu do pad thaia
  • Kolendra
  • Limonka

 

Pad thai z kurczakiem – opis przygotowania:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dodaj pokrojone mięso i podsmażaj przez ok. 1-2 minuty. Następnie wbij jajko i za pomocą drewnianej łyżki zrób z niego jajecznicę. Dodaj makaron ryżowy i wszystko wymieszaj. Użyj gotowego sosu do pad thaia lub przygotuj go samodzielnie – połącz sos rybny, pastę z tamaryndowca, sok z limonki, sos sriracha i słodzidło. Dodaj sos na patelnię i całość wymieszaj (jeżeli makaron jest zbyt suchy dodaj odrobinę wody). Posiekaj kolendrę i orzeszki. Wrzuć na patelnię część kolendry orzeszków i połowę porcji kiełków. Przełóż danie na talerz i udekoruj limonką oraz pozostałymi składnikami.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 511kcal
Białko: 38,2g
Tłuszcze: 17,8g
Węglowodany: 51,5g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *