
Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Pad Thai z kurczakiem
Składniki (1 porcja):
- 50 g makaronu ryżowego
- 100 g piersi kurczaka
- 5 g oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 10 g orzeszków ziemnych
- 75 g fasoli mung
- 60 g sosu do pad thaia
- Kolendra
- Limonka
Pad thai z kurczakiem – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dodaj pokrojone mięso i podsmażaj przez ok. 1-2 minuty. Następnie wbij jajko i za pomocą drewnianej łyżki zrób z niego jajecznicę. Dodaj makaron ryżowy i wszystko wymieszaj. Użyj gotowego sosu do pad thaia lub przygotuj go samodzielnie – połącz sos rybny, pastę z tamaryndowca, sok z limonki, sos sriracha i słodzidło. Dodaj sos na patelnię i całość wymieszaj (jeżeli makaron jest zbyt suchy dodaj odrobinę wody). Posiekaj kolendrę i orzeszki. Wrzuć na patelnię część kolendry orzeszków i połowę porcji kiełków. Przełóż danie na talerz i udekoruj limonką oraz pozostałymi składnikami.
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol